Wykwintna z indykiem.pdf

(50 KB) Pobierz
94518710 UNPDF
Wykwintna z indykiem
Składniki
40 dag upieczonej piersi indyka, pół szklanki długoziarnistego
ryżu, 3-4 cykorie, duże słodkie jabłko lub gruszka, łyżeczka soku
z cytryny, 2 łyżki rodzynek, 10-15 migdałów, łyżeczka kurkumy,
łyżka sosu sojowego, 3 łyżki majonezu, mały jogurt naturalny,
pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem kurkumy i sosu sojowego, osączyć i
ostudzić. Z cykorii wyciąć gorzki środek, a listki umyć i pokroić w centymetrowe paski.
Jeśli cykoria okaże się gorzka, włożyć ją na godzinę do posłodzonej zimnej wody, po
czym osączyć na sicie. Jabłko lub gruszkę obrać i pokroić w paski, skropić sokiem z
cytryny. Indyka pokroić w kostkę. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i osączyć. Migdały włożyć
na minutę do wrzącej wody, wyjąć, ostudzić, obrać ze skórki, podzielić na połówki.
Wszystkie produkty wymieszać z majonezem, jogurtem i przyprawami.
 
94518710.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin