Z podanej porcji wychodzi około 20 babeczek.Ciasteczka:- 3 białka- 125 g cukru- 200 g mielonych migdałów- 50 g mąkiZ białek ubić pianę. Powoli dodawać cukier , ciągle ubijając , aż całkowicie się rozpuści. Zmielone migdały wymieszać z mąką , dodać do ubitej piany. Masę nałożyć do szprycki z gładką końcówką (ja użyłam innej). Na blasze wyłożonej pergaminem wycisnąć placuszki (u mnie bardziej przypominały stożki i myślę , że tak jest lepiej) o średnicy ok. 4 cm (mniej więcej na szerokość 3 palców ;-) Piec 15 - 20 minut w temperaturze 200 st.C. , następnie wyłożyć na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
Masa:- 150 g półsłodkiej czekolady- 2 łyżki winiaku (pominęłam)- 3 żółtka- 125 g masła- 100 g cukru pudruPolewa:- 200 g półsłodkiej czekolady- ew. lukier (kilka łyżek cukru pudru wymieszać z odrobiną mleka lub wody)Czekoladę (150 g) połamać do małego garnuszka i razem z masłem (ew. także z winiakiem) rozpuścić na parze (wstawić do większego garnka z gotującą się wodą). Garnuszek zdjąć z pary , domieszać cukier puder i żółtka. Gdy masa będzie już na tyle gęsta , żeby "trzymać się kupy" , obficie smarować nią ciasteczka. Wstawić do lodówki , żeby stężała. Następnie oblać babeczki rozpuszczoną na parze czekoladą i ewentualnie ozdobić gęstym lukrem.Babeczki należy przechowywać w lodówce.
ankhis