MP.doc

(30 KB) Pobierz
Miareczkowanie potencjometryczne

Miareczkowanie potencjometryczne (MP)

 

Cel ćwiczenia

Oznaczanie kwasu ortofosforowego w Coca-Coli za pomocą  miareczkowania  wodorotlenkiem sodowym.

 

Sprzęt

·              pH-metr wyposażony w elektrodę szklaną i elektrodę chlorosrebrowa,

·              mieszadło mechaniczne, dozownik automatyczny, zlewka 50 ml , pipeta.

 

Odczynniki

·              0.1 M roztwór wodorotlenku sodowego,

·              wzorcowy roztwór buforowy pH 7.00.

 

Tok postepowania

1.              Włączyć pH-metr i ustawić rodzaj pracy na pomiar pH. Elektrody umieścić w uchwycie statywu i  podłączyć przewody do gniazda w tylnej  ściance  obudowy pH-metru.

2.              Skalibrować pH-metr stosując bufor wzorcowy.

3.              Odpipetować 10 lub 20 ml pozbawionej dwutlenku węgla Coca-Coli do zlewki o poj. 50 ml, umieścić w statywie z elektrodami i mieszadłem.

4.              Po uruchomieniu mieszadła dodawać mianowany roztwór wodorotlenku sodowego porcjami po 0.2 ml, notując każdorazowo wskazania pH-metru. Miareczkowanie przerwać w momencie, gdy po drugim skoku wartości pH kolejne porcje odczynnika dają tylko niewielkie i równe przyrosty pH.

 

Opracowanie wyników:

1.              Wykreślić zależność  pH,  DpH/Dv  oraz   D2pH/Dv  względem objętości wodorotlenku .
Wskazać punkty końcowe miareczkowania.

2.                   Obliczyć zawartość kwasu ortofosforowego w Coca-Coli.

 

Literatura

1.      A. Cygański „Metody elektroanalityczne”, WNT, Warszawa, dowolny rok wydania.

2.      A. Cygański „Chemiczne metody analizy ilościowej”, WNT, Warszawa, dowolny rok wydania.

3.      D.A. Skoog i in. „Podstawy chemii analitycznej” tom 2, WNT, Warszawa, 2007.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin