Rabarbar.pdf

(33 KB) Pobierz
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
Sadzimy rabarbar
Miłośnicy kompotów lub ciast z rabarbarem w pierwszej połowie września powinni
posadzić karpy tej rośliny, zwanej także rzewieniem.
Chcąc uzyskać wcześniejsze plony, plantację zakładamy na stanowisku słonecznym, glebie
dość lekkiej i szybko nagrzewającej się wiosną. Zalecany odczyn podłoża to powyżej 5,5 pH.
Jeśli konieczne okazuje się wapnowanie, można je wykonać nawet bezpośrednio przed
sadzeniem karp.
Drugim oprócz jesiennego terminem sadzenia rabarbaru jest wiosna. W tym przypadku
jesienią nawozimy zagon obornikiem w ilości 6 kg/1 m2 i głęboko przykopujemy. Około 2
tygodni przed sadzeniem stosujemy nawozy azotowe w dawce 20 g/1 m2, fosforowe (20 g/1
m2) i potasowe (30 g/1 m2).
Po wykopaniu karp dzielimy je na kilka części, z których każda powinna mieć kilka korzeni
oraz przynajmniej jeden pąk. Sadzonki pozostawiamy na kilka godzin, by przeschła
powierzchnia cięcia. Następnie sadzimy je w rozstawie 1x1 m i na głębokość 2-3
centymetrów. Na tej głębokości powinny się znaleźć pąki sadzonek. Jeśli nie zastosowaliśmy
wcześniej obornika czy kompostu, zaprawiamy nimi dołki, do których sadzimy rabarbar.
Obornik powinien być dobrze rozłożony.
Jesienią roślinę możemy przykryć słomiastym obornikiem lub liśćmi. Aby przyspieszyć zbiór
plonów, po usunięciu wiosną (w marcu) tej osłony rabarbar możemy przykryć niskim tunelem
foliowym. Jako gatunek wieloletni rabarbar na jednym stanowisku może pozostawać do 10
lat.
Ważnymi zabiegami pielęgnacyjnymi są odchwaszczanie oraz nawadnianie młodych roślin,
zwłaszcza w okresie ich największego zapotrzebowania na wodę, który przypada od czerwca
do sierpnia. Należy także usuwać pojawiające się od maja pędy kwiatostanowe, ponieważ
pozostawienie ich opóźnia wyrastanie młodych liści. Co trzy lata powtarzamy zasilanie
plantacji obornikiem lub kompostem w dawce 4 kg/m2 oraz głębokie przykopywanie tych
nawozów.
Rabarbar to warzywo, którego częścią jadalną są ogonki liściowe zbierane od maja do lipca.
Nie ścinamy ich, lecz wyłamujemy przy podstawie. Do zbioru przeznaczamy te o długości co
najmniej 20 centymetrów. Jednorazowo zbieramy nie więcej niż 1/3 liści na roślinie, by jej
nie osłabić.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin