1
Mikrobiologia ogólna - egzamin
1. Życie – to układ samoodtwarzalny, w którym niezbędne są enzymy (kierują metabolizmem) oraz materiał genetyczny (warunkuje potomstwo). Pierwsze bakterie pojawiły się 3 mld lat temu (beztlenowe).
2. Twórcy mikrobiologii:
§ Ludwik Pasteur (1822-1895) – fermentacja, podłoża agarowe, sterylizacja, szczepionka przeciw wąglikowi.
§ Robert Koch (1843-1910) – definicja choroby (źródło, droga przenoszenia), gruźlica, metody barwienia.
§ Ilja Miecznikow (1845-1916) – wyjaśnił fagocytozę (immunologia).
§ Leon Cienkowski (1822-1887) – szczepionka przeciw wściekliźnie (uratował rosyjski sektor cukru).
3. Znaczenie mikrobiologii:
§ Produkcja żywności (białka, pasze dla świń), witamin (głównie B), wina, piwa, sery.
§ Rozkład materii organicznej, w tym żywności – w celach zapobiegawczych stosujemy wymienione niżej procesy:
a. Suszenie, wędzenie (usuwanie wody).
b. Kandyzacja konfitur (cukier zwiększa ciśnienie osmotyczne).
c. Kiszenie kapusty:
-wytworzenie środowiska beztlenowego dla bakterii beztlenowych (szatkowanie i ubijanie),
-utlenianie cukrów (głównie celulozy),
-fermentacja (powstaje kwas mlekowy),
-obniżenie pH (zabicie bakterii chorobotwórczych).
d. Peklowanie (wstrzykiwanie azotynów, saletry).
e. Obniżenie temperatury (hamowanie metabolizmu).
f. Sterylizacja (w autoklawie).
§ Oczyszczanie wody i rozkład detergentów (biodegradacja).
§ Produkcja antybiotyków, surowic, szczepionek.
4. Procaryota i eucaroyta:
Procaryota
Eucaryota
Mezosomy – wpuklenia błony komórkowej
Brak
Otoczka jądrowa
Mitochondrium + plastydy
Wodniczki
Ściana komórkowa zbudowana z mureiny, peptydoglikanu
Ściana komórkowa zbudowana z celulozy, chityny
Jeden typ rybosomów – 70s
Dwa typy rybosomów – 70s i 80s
ER i aparat Golgiego
Chromosomy bezpośrednio kontaktują się z cytoplazmą
Chromosomy są otoczone dwuwarstwową błoną jądrową
Prosta struktura chromosomu (nazywany genoforem)
Złożona struktura chromosomu
Jąderko
Podział przez amitozę
Podział przez mitozę, mejozę
Histony
5. Podział królestwa Procaryota:
· Eubacteria – większa grupa:
a. Zawiera wszystkie bakterie ważne w medycynie.
b. Niewielka grupa żyje w środowiskach ekstremalnych.
c. Niektóre gatunki fotosyntetyzują: sinice, b. purpurowe i zielone.
d. Brak bakterii wytwarzających metan.
· Archebacteria – mniejsza grupa:
a. Dużo przedstawicieli żyje w warunkach ekstremalnych.
b. Należą bakterie wytwarzające metan.
c. W ścianie komórkowej zamiast mureiny występuje pseudomureina.
d. W błonie komórkowej posiadają estry kwasów tłuszczowych zamiast fosfolipidów.
e. Informacja genetyczna podzielona jest intronami, co świadczy o większym pokrewieństwie z Eukaryota.
6. Systematyka Bergey’a:
a. Vol I (11 sekcji) - gramujemne bakterie o znaczeniu medycznym i przemysłowym:
· Sekcja 2 – Pałeczki gramujemne tlenowe/mikroaerofilne, ruchliwe: Helicobacter pylori.
· Sekcja 4 – Gramujemne tlenowe pałeczki i ziarniaki: Pseudomonas, Xantomonas, Zooglea, Azotobacter Rhizobium, Halobacterium, Aetobacter, Flavobacterium.
· Sekcja 5 – Pałeczki gramujemne względnie beztlenowe: Escherichia, Schigella, Salmonella, Yersinia, Zymomonas.
· Sekcja 6 – Pałeczki gramujemne beztlenowe.
· Sekcja 7 – Bakterie dysymilujące siarczyny oraz redukujące siarkę: Desulfovibrio.
b. Vol II (6 sekcji) - gramdodatnie bakterie o znaczeniu medycznym i przemysłowym:
· Sekcja 12 – Ziarniaki gramdodatnie: Staphylococcus, Streptococcus, Lactococcus, Leuconostoc, Pediococcus.
· Sekcja 13 – Pałeczki, laseczki i ziarniaki gramdodatnie wytwarzające przetrwalniki: Bacillus, Clostridium.
· Sekcja 14 – Pałeczki nieprzetrwalnikujące, gramdodatnie, regularne: Lactobacillus.
· Sekcja 15 – Pałeczki nieprzetrwalnikujące, gramdodatnie, nieregularne: Bifidobacterium, Propionibacterium, Cellulomonas.
c. Vol III (8 sekcji) - pozostałe gramujemne bakterie i archebakterie:
· Sekcja 18 – Bakterie fotosyntezy anoksygenowej (beztlenowej): bakterie purpurowe i bakterie zielone.
· Sekcja 19 – Bakterie fotosyntezy oksygenowej (tlenowej): grupa Cyanobacteria (sinice).
· Sekcja 20 – Tlenowe bakterie hemolitotroficzne: bakterie nitryfikacyjne.
· Sekcja 21 – Bakterie tworzące wyrostki, wypustki i pączkujące.
· Sekcja 22 – Bakterie pochewkowe.
· Sekcja 23 – Bakterie niefosfosyntetyzujące, o ruchy ślizgowym, nie wytwarzające ciał owocowych: Cytophaga.
· Sekcja 25 – Archebakterie: bakterie metanogenne, halofilne, termo-acidofilne.
d. Vol IV (8 sekcji) - strzępkowe Actinomycetales i pokrewne bakterie:
· Sekcja 26 – Nokardie.
· Sekcja 27 – Promieniowce tworzące sporangia: Actinomyces.
· Sekcja 28 – Promieniowce i pokrewne rodzaje.
· Sekcja 29 – Streptomycetes i pokrewne rodzaje: Streptomyces.
7. Skład chemiczny bakterii:
§ Woda (73-86%).
§ Sucha masa (14-27%):
-węgiel (50-64%),
-azot (7-12%),
-popiół (1-14%).
§ Białka czyli enzymy, przeciwciała i hormony (42-63%).
§ Lipidy, brak nienasyconych kwasów tłuszczowych i steroli (10%, ale waha się 3-23%).
§ Wielocukry, kwas tejchojowy, lipopolisacharydy, peptydoglikan (10%).
§ RNA (15%), DNA (2%).
§ Witaminy (nie potrzebują A, C, D) – głównie witaminy z grupy B (składnik FAD, NAD, NADP, enzymów).
8. Zawartość witamin w drobnoustrojach:
Bakterie wykorzystują głównie witaminy grupy B:
Tiamina - wit. B1
Stanowi część enzymów dekarboksylujących, bierze udział w utlenianiu pirogronianu i cyklu pentozowym, jest dawcą grup dwuwęglowych.
< 132
Ryboflawina – wit. B2
Rainhardt