Składniki
mięso mielone wieprzowe,papryki całe - wydrążone,
cebula, 2 jajkaryz ugotowany - aldente,ser starty cheddarsol, pieprz, majeranekna sos:pieczarki śmietana - byle dobra :)sol pieprz
Przepis
na początek podsmaż cebulkę pokrojona drobno później dodaj mięso - gotuj mięso tak jak na rizotto aby nie bylo posklejane. następnie ostudź mięso i ryz i wymieszaj razem jak będzie zimne.
papryki natnij od spodu tak aby mogły sie utrzymać na blasze. wymieszaj farsz z jajkami + przyprawy i nadziej papryki.
posyp serem i piec około 60 minut w piekarniku temp.200 C -- zapiec ser i paprykę aż będzie brązowa na brzegach
sos jest prosty - pieczarki do garnka z łyżeczka masła -- dodaj śmietanę i na wolnym ogniu gotuj aż uzyskasz gesty sos - dopraw sola i pieprzem.
Ja jadam taką paprykę ale przyrządzaną w garnku. Zamiast się piec ona się dusi w sosiku.
4 duże kolorowe papryki,
200 gram ryżu (albo dwa woreczki)30 dag mielonego mięsa wieprzowego albo mieszanego,
5-6 większych pieczarek1 duża cebula,sól, pieprz, pieprz ziołowy, ostra papryka itp.,
kilka plastrów żółtego sera
1 szklanka rosołu instant
Papryki umyć, odciąć czapeczki i wydrążyć środek.Ryż ugotować w osolonej wodzie (jeżeli ktoś nie lubi, żeby farsz rozsypywał się podczas jedzenie, najlepiej, żeby nie był to ryż paraboiled).Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dorzucić pokrojone pieczarki, udusić z solą i pieprzem, dorzucić mięso i lekko podsmażyć. Ryż wymieszać z mięsem, pieczarkami, cebulą i przyprawami. Można dodać do farszu trochę startego żółtego sera, żeby wszystko lepiej się trzymało. Dolać nieco wywaru, wymieszać i nadziać szczelnie papryki.Papryki ułożyć w głębokim naczyniu żaroodpornym albo brytfannie, wlać resztę wywaru i dusić pod przykryciem około 40-50 minut w gorącym piekarniku. Nie mogę podać dokładnie czasu duszenia, ponieważ zależy on w dużym stopniu od wielkości papryk, piekarnika i waszego gustu. Ja na przykład nie lubię, gdy papryka jest mocno chrupiąca, ale też nie znoszę rozciapanej i rozgotowanej papryki. Więc po prostu sprawdzajcie co jakiś czas widelcem.Rady: Jeżeli lubicie pieprz ziołowy, dodajcie go koniecznie, danie zyska całkiem nowy smak i zapach. I tak, jak już wiele razy pisałam, mięso mielę własnoręcznie, do tej potrawy użyłam akurat szynki wieprzowej. Jeżeli lubicie ser żółty, możecie w połowie pieczenia położyć trochę na wierzchu każdej papryki. Smacznego.
rubin89