papryka faszerowana.odt

(441 KB) Pobierz

papryka faszerowana w sosie pieczarkowym

Składniki

mięso mielone wieprzowe,
papryki całe - wydrążone,

cebula,
2 jajka
ryz ugotowany - aldente,
ser starty cheddar
sol, pieprz, majeranek
na sos:
pieczarki
śmietana - byle dobra :)
sol pieprz

Przepis

na początek podsmaż cebulkę pokrojona drobno później dodaj mięso - gotuj mięso tak jak na rizotto aby nie bylo posklejane. następnie ostudź mięso i ryz i wymieszaj razem jak będzie zimne.

papryki natnij od spodu tak aby mogły sie utrzymać na blasze. wymieszaj farsz z jajkami + przyprawy i nadziej papryki.

posyp serem i piec około 60 minut w piekarniku temp.200 C -- zapiec ser i paprykę aż będzie brązowa na brzegach

sos jest prosty - pieczarki do garnka z łyżeczka masła -- dodaj śmietanę i na wolnym ogniu gotuj aż uzyskasz gesty sos - dopraw sola i pieprzem.

Ja jadam taką paprykę ale przyrządzaną w garnku. Zamiast się piec ona się dusi               w sosiku.

 




 

 

 

 

 



Faszerowana papryka

Składniki

4 duże kolorowe papryki,

200 gram ryżu (albo dwa woreczki)
30 dag mielonego mięsa wieprzowego albo mieszanego,

5-6 większych pieczarek
1 duża cebula,sól, pieprz, pieprz ziołowy, ostra papryka itp.,

kilka plastrów żółtego sera

1 szklanka rosołu instant

Przepis

Papryki umyć, odciąć czapeczki i wydrążyć środek.
Ryż ugotować w osolonej wodzie (jeżeli ktoś nie lubi, żeby farsz rozsypywał się podczas jedzenie, najlepiej, żeby nie był to ryż paraboiled).
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dorzucić pokrojone pieczarki, udusić z solą i pieprzem, dorzucić mięso i lekko podsmażyć.
Ryż wymieszać z mięsem, pieczarkami, cebulą i przyprawami. Można dodać do farszu trochę startego żółtego sera, żeby wszystko lepiej się trzymało. Dolać nieco wywaru, wymieszać i nadziać szczelnie papryki.
Papryki ułożyć w głębokim naczyniu żaroodpornym albo brytfannie, wlać resztę wywaru i dusić pod przykryciem około 40-50 minut w gorącym piekarniku. Nie mogę podać dokładnie czasu duszenia, ponieważ zależy on w dużym stopniu od wielkości papryk, piekarnika i waszego gustu. Ja na przykład nie lubię, gdy papryka jest mocno chrupiąca, ale też nie znoszę rozciapanej i rozgotowanej papryki. Więc po prostu sprawdzajcie co jakiś czas widelcem.
Rady: Jeżeli lubicie pieprz ziołowy, dodajcie go koniecznie, danie zyska całkiem nowy smak i zapach. I tak, jak już wiele razy pisałam, mięso mielę własnoręcznie, do tej potrawy użyłam akurat szynki wieprzowej. Jeżeli lubicie ser żółty, możecie w połowie pieczenia położyć trochę na wierzchu każdej papryki. Smacznego.





Zgłoś jeśli naruszono regulamin