Kurczak w cieście francuskim
Skladniki na 2 bardzo duże porcje:
- 1 pierś z kurczaka
- ciasto francuskie ( 2 platy o wymiarach 15x25 cm) -gotowe ciasto do kupienia w każdym markecie [ ja kupiłam ciasto mrożone z frosty , z gotowych 6 płatów cista ,uformowałam dwa i jeszcze sporo ciasta musiałam odciąć , bo bylo go za dużo ]
- kilka pieczarek
- 1 cebula
- kilka plastrów szynki lub chudego boczku
- 1 jajko
- ulubione przyprawy
Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka kroimy na pół i następnie każdą połówkę przekrawamy wzdłuż. Posypujemy ją solą , pieprzem i ulubionymi przyprawami.
2. Cebulę i pieczarki , kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni.
3. Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów, kładziemy na posypaną mąką blaszkę i wstawiamy na 10 min. do lodówki.
4. Po tym czasie, wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia 8 cm, w odstępach, co 1,5-2 cm ;po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm nie pocięte.
5. Na tak przygotowanym cieście ,kładziemy pierś kurczaka, na to pieczarki z cebulą, nakrywamy to pozostałą połówką piersi i na wierzchu układamy plasterki chudego boczku lub szynki ( na szynkę możemy położyć plaster sera żółtego). Tak samo postępujemy z drugą piersią.
6. Zabieramy się za zaplatanie ciasta. Paseczki przekładamy na zmianę: prawy,lewy, prawy, lewy, trochę jak sznurówki w bucie :). Pomiędzy paseczkami , powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.
7. Gotowe zawiniątka wkładamy na 15 min do lodówki, a po wyjęciu smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach ok. 25-30 min( ja piekłam 45 min.)
Ciasto powinno zrobić się złociste i chrupiące. A zapach w domu niesamowity :)
rubin89