CEPELINY CZYLI GOŁĄBKI INACZEJ
Należy wziąć główkę młodej kapusty i drobno posiekać. Gotować w osolonej wodzie przez kilka minut i odcedzić. Ugotować 200 g ryżu i przestudzić. Drobno posiekekać cztery cebule. Przygotować ok. kilograma zmielonej łopatki wieprzowej i cztery jaja. Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć na jednolitą masę,przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Masa powinna mieć konsystencję na tyle zwartą aby uformować zwarte cepeliny w kształecie cygar, które następnie trzeba przesmażyć na oleju. Gotowe przełożyć do garnka z pokrywką, dodać dwie puszki pomidorów wraz z zalewą, pokrojoną w kostkę marchewkę, dużo posiekanego czosnku, ziele angielskie i lisc laurowy. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko trzeba dusić ok. pół godziny. Na koniec dodać śmietankę 30 % i gotowac jeszcze chwilę aby całość nabrała jednolitej konsystencji. Potrawę należy serwować posypaną natką pietruszki lub tak jak na zdjęciu, szczypiorkiem.
rubin89