Cepeliny czyli gołąbki inaczej.odt

(85 KB) Pobierz

CEPELINY CZYLI GOŁĄBKI INACZEJ

 


Należy wziąć główkę młodej kapusty i drobno posiekać. Gotować w osolonej wodzie przez
kilka minut i odcedzić. Ugotować 200 g ryżu i przestudzić. Drobno posiekekać cztery
cebule. Przygotować ok. kilograma zmielonej łopatki wieprzowej i cztery jaja. Wszystkie
składniki należy dokładnie połączyć na jednolitą masę,przyprawić solą, świeżo mielonym
pieprzem i majerankiem. Masa powinna mieć konsystencję na tyle zwartą aby uformować
zwarte cepeliny w kształecie cygar, które następnie trzeba przesmażyć na oleju. Gotowe
przełożyć do garnka z pokrywką, dodać dwie puszki pomidorów wraz z zalewą, pokrojoną
w kostkę marchewkę, dużo posiekanego czosnku, ziele angielskie i lisc laurowy. Doprawić
solą i pieprzem. Wszystko trzeba dusić ok. pół godziny. Na koniec dodać śmietankę 30 % i
gotowac jeszcze chwilę aby całość nabrała jednolitej konsystencji. Potrawę należy
serwować posypaną natką pietruszki lub tak jak na zdjęciu, szczypiorkiem.

 



Zgłoś jeśli naruszono regulamin