Placek z kiełbasą po węgiersku.doc

(82 KB) Pobierz
Placek z kiełbasą po węgiersku

Placek z kiełbasą po węgiersku

 

Składniki

·         Placek ziemniaczany:

·         1 kg ziemniaków

·         1 jajko

·         bułka tarta

·         ząbek czosnku

·         sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków

·          

·         Kiełbasa po węgiersku:

·         2-3 pęta kiełbasy (np. podwawelskiej)

·         koncentrat pomidorowy

·         1-2 cebule

·          

Opis przygotowania

Umyć, obrać ziemniaki. Zetrzeć je na tarce na drobnych oczkach. Dodać jajko i przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Jeśli ziemniaki puszczą zbyt wiele soku, podsypać bułką tartą. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Wsypać ok. 1 płaskiej łyżeczki przyprawy do ziemniaków. Usmażyć jak placki ziemniaczane, ale większe i grubsze. Prawie jak wielkość patelni. Z kiełbasy ściągnąć skórkę. Pokroić w kostkę. Tak pokrojoną przełożyć do naczynia. Ja robię bez tłuszczu, gdyż kiełbasa pod wpływem goraca sama go puści, dzięki czemu końcowy sos jest bardziej aromatyczny. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podlać wodą (ok. 3/4 szklanki). Gdy cebula i kiełbasa zmiękną, dodać koncentrat (kilka łyżeczek), tak aby wszystko się zaczerwieniło i zgęstniało jak sos. Gdy wszystko jest gotowe układać kiełbasę wewnątrz placka i składać jak tortillę. Należy pamiętać, aby tak rozłożyć sobie czas i pracę, żeby placki nam nie ostygły. Gdy będziemy składać zimne placki jest większa szansa, że mogą się złamać, dlatego lepiej to robić na ciepło.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin