Placek po zbójnicku.doc

(86 KB) Pobierz
Placek po zbójnicku (jadło drwala)

Placek po zbójnicku (jadło drwala)

 

Składniki

·         1,5 - 2 kg ziemniaków

·         2 marchewki

·         1 cebula czerwona

·         mąka pszenna

·         2 jajka

·         1 kg wieprzowiny

·         pieprz

·         sól

·         przyprawa typu puszta

·         papryka mielona ostra

·         papryka mielona slodka

·         owoce jałowca

·         kolendra ziarna

·         lść laurowy

·         olej

·         śmietana

·          

Opis przygotowania

Ziemniaki zetrzeć na placki ziemniaczane , zetrzec takze marchewkę i pokroić cebulę w drobną kosteczkę , dodać mąkę , pieprz , sól i jajka - dokładnie wymieszać . Męso pokroic w kawałki gulaszowe ,dodać paprykę , pieprz , przyprawę , sól , owoce jałowca , kolendrę , liść laurowy i inne zioła wg. uznania i podpiec na patelni do silnego zrumienienia . Następnie dodać wody i dusić do czasu aż mięso stanie się miękkie ( polecam szybkowar ciśnieniowy , bedzie szybciej i smaczniej ) Następnie zagęszczamy mąką ze śmietaną , jeżleli sos jest zbyt ostry dodajemy łyzke kwaśnej śmietany i mieszamy. Placki pieczemy na dużej patelni ( 28cm) na całej jej powierzchni , kiedy się upieka wykładamy na tależ , na placek dajemy mięsko z gulazem , składamy na pół , polewamy jeszcze sosem i kilkoma kawalkami mięska , ozdabiamy śmietana z galązkami zieleniny ( pietruszka , bazylia itp.) Podajemy od razu po uieczeniu by placek nie zmiękł i byl jeszcze chrupki , gęsta śmietana na placku daje nam takze walory smakowe :) życzę smacznego:)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin