Pierogi leniwe.pdf
(
49 KB
)
Pobierz
19419137 UNPDF
Pierogi leniwe
Składniki:
dwie kostki twarogu - najlepiej tłustego, tyle samo wagowo albo
troszkę więcej ziemniaczków gotowanych, dwa jajka, sól, mąka.
Twaróg z ziemniakami mielimy razem, najlepiej dwa razy, aby masa się
dobrze przemieszała, dodajemy żółtka, pianę z białek ( można nie ubijać, ale z
pianą będą pulchniejsze :), mąkę i sól, wyrabiamy na ciasto, czyli zagniatamy
dodając mąki, aż do momentu kiedy po mocnym przyciśnięciu ciasto nie
będzie się kleiło do stolnicy. Formujemy walec, spłaszczamy jednostronnie i
kroimy ukośnie na kluski - tak na oko 1,5 cm, na 4-5 cm. Układamy
warstawami na talerzu, każdą warstwę przesypujemy mąką aby się nie skleiły.
Kluski wrzucamy na osolony wrzątek, jak wypłyną są dobre do jedzenia.
Odsmażane też są suuuuper ( mogę się pochwalić, że leniwe robię lepiej od
mojej mamy :))). Kwestię podawania zostawiam wam - ja najlepiej lubię z
masełkiem ( ew. przesmażone na maśle z bułką tartą :), cynamonem i cukrem.
Plik z chomika:
Birdosz
Inne pliki z tego folderu:
Risotto domowe.docx
(48 KB)
Risotto inaczej.rtf
(756 KB)
Tajemnicze risotto.pdf
(4633 KB)
Risotto z owocami morza.doc
(40 KB)
Włoska przystawka z ryżu.doc
(37 KB)
Inne foldery tego chomika:
◄► Kulinaria◄► ════════════
123 SURÓWKI i SAŁATKI SIOSTRY ANASTAZJI i inne przepisy __________ ===============
Anielska Kuchnia I
Anielska Kuchnia II
Ciasta i ciasteczka
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin