Korowaj .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: * 2 - 2,5 kg mąki * 100 g drożdży * 1 l mleka * 6- 8 jajek * 250 ml śmietany * 100 g masła * łyżka miodu * sól * 100 g rodzynek WYKONANIE: Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. Pamiętamy, żeby wszystkie składniki ciasta miały temperaturę pokojową. Drożdże wraz z mąką i solą rozpuszczamy w letnim mleku i dokładnie mieszamy. Rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po około 2- 3 godzinach, gdy zacznie opadać dodajemy do niego jaja, masło, śmietanę i miód. Wyrabiamy tak, jak każde ciasto drożdżowe, aż zacznie odchodzić od ręki. Stawiamy ciasto w misce przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości ponownie ciasto wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia, po to, żeby na koniec ubić je wałkiem i włożyć do formy posmarowanej masłem. Zwyczajowo wierzch ciasta ozdabia się figurkami lub kwiatami wykonanymi z ciasta. Smarujemy ciasto z wierzchu rozbełtanym jajkiem, wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 40 min w temperaturze 180 st. C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin