Gęś po podlasku .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: * pół gęsi * 20 dag włoszczyzny * 5 dag cebuli * 2 dag mąki * 1 - 2 żółtka * majeranek * 2 dag margaryny * gałka muszkatołowa * pieprz * sól SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Połowę gęsi natrzeć solą, pokrajać na części i gotować na wolnym ogniu. Włoszczyznę i cebulę oczycić, opłukać i włożyć do gotującej się gęsi, gotować do miękkości. Wyparować wywar do około 5 szklanek. Przyrządzić zasmażkę z mąki, tłuszczu, rozprowadzić przecedzonym wywarem i wlać do gęsi. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową. Kawałki gęsi włożyć do sosu, zagotować, a przed podaniem sos wymieszać z surowymi żółtkami. Podawać z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin