Winny kurczak wiosenny .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: * Kurczak: * 1 i 1/2 piersi kurczaka * sól i pieprz do smaku * 1 marchewka * 1 cebula * 1 seler naciowy * 1/4 masła * 2 szklanki białego wytrawnego wina * 1 szklanka bulionu drobiowego * świeży lub suszony tymianek * świeża pietruszka * liść laurowy * 1 łyżka oleju z pestek winogron (może być słonecznikowy) * Rzodkiewki: * 1 pęczek rzodkiewek * 1 łyżka masła * 1/2 sklanki wody * sól i pieprz do smaku WYKONANIE: Przekrój piersi kurczaka ukośnie na dwie części. Wlej do rondla olej i podgrzewaj aż będzie gorący, następnie dodaj masło i czekaj, aż się rozpuści. Wrzuć kurczaka na pieniące się masło i usmaż na złocisty kolor. Pokrój cebulę i marchewkę na talarki o grubości 3 mm. Seler naciowy pokrój nieco drobniej. Wrzuć wszystkie warzywa do rondla i duś wszystkie składniki razem z kurczakiem. Po kilku minutach dodaj wino, bulion, liść laurowy, pietruszkę i tymianek. Wymieszaj wszystko dokładnie, tak, aby oderwało się to, co przylgnęło do spodu garnka. Duś całość na małym ogniu około 25-35 minut, do chwili, aż warzywa zrobią się miękkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Aby kurczak smakował jeszcze bardziej wiosennie, można go podać z duszonymi rzodkiewkami. Obetnij i umyj rzodkiewki. Wrzuć je do rondla, dodaj masło, wodę, sól i pieprz, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś 10 min. Odstaw rondel z ognia. Niech postoi kilka minut w temperaturze pokojowej.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin