Pieczeń z pęczaku.doc

(1 KB) Pobierz

Przygotowanie: 100 min

 

Pieczenie: 45 min

 

Smażenie: 10 min

 

Gotowanie: 45 min

 

Trudność: średnia

 

 

Składniki

 

                            marchew, kawałek selera, 2 duze cebule

                           

                            1,5 szklanki pęczaku

                           

                            3 łyżki masła

                           

                            3 suszone grzyby

                           

                            3 jaja

                           

                            pieprz, sól, 5 gałązek świeżej natki

                           

              Suszone grzyby dokładnie umyć, pęczak opłukać. Kaszę i grzyby zalać litrem wody. Gotować na małym ogniu około 45 min.

                                                       

              W tym czasie obrać i opłukać marchew, seler oraz cebule. Warzywa zetrzeć na tarce, podsmażyć na 2 łyżkach masła.

                                                       

              Ugotowaną kaszę osączyć i zemleć razem z grzybami. Nastepnie wymieszać z podsmażonymi warzywami, wbić jajka i dodać posiekana natkę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

                                                       

              Podłużną formę do zapiekanek posmarować resztą masła i napełnić przygotowana masą. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Pieczeń przełożyć z formy na talerz i pokroić w grube plastry. podawać z sosem koperkowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin