Przygotowanie: 100 min
Pieczenie: 45 min
Smażenie: 10 min
Gotowanie: 45 min
Trudność: średnia
Składniki
• marchew, kawałek selera, 2 duze cebule
• 1,5 szklanki pęczaku
• 3 łyżki masła
• 3 suszone grzyby
• 3 jaja
• pieprz, sól, 5 gałązek świeżej natki
Suszone grzyby dokładnie umyć, pęczak opłukać. Kaszę i grzyby zalać litrem wody. Gotować na małym ogniu około 45 min.
W tym czasie obrać i opłukać marchew, seler oraz cebule. Warzywa zetrzeć na tarce, podsmażyć na 2 łyżkach masła.
Ugotowaną kaszę osączyć i zemleć razem z grzybami. Nastepnie wymieszać z podsmażonymi warzywami, wbić jajka i dodać posiekana natkę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Podłużną formę do zapiekanek posmarować resztą masła i napełnić przygotowana masą. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Pieczeń przełożyć z formy na talerz i pokroić w grube plastry. podawać z sosem koperkowym.
zadok