Podgrzybki w cieście piwnym .doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

20 niedużych borowików lub podgrzybków

3 listki laurowe

koperek

10 ziaren pieprzu

1 szklanka oleju

Ciasto:

1/2 szklanki piwa

2 jajka

25 dag mąki

1 łyżka roztopionego masła

sól

 

Wykonanie:

 

Przygotować ciasto: Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka wymieszać z piwem, posolić, dodać tyle mąki, aby uzyskać konsystencje ciasta naleśnikowego. Ubić pianę z białek, wymieszać z ciastem, dodać masło, wymieszać.

W garnku zagotować wodę, dodać liść laurowy, pieprz ziarnisty i koperek, gotować kilka minut, dodać grzyby i razem gotować jeszcze 5 minut. Grzyby wyjąć, obsuszyć. W rondlu rozgrzać olej, każdy grzyb moczyć w przygotowanym cieście i smażyć na złoty kolor, wykładać na ręcznik papierowy aby obsączyć z nadmiaru oleju. Podawać na gorąco.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin