Zając pieczony w sosie pieczarkowym.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

1 łyżeczka tymianku

 

3 marchewki

 

tuszka zająca

 

2 gozdziki

 

Sos:

 

200 g słoniny

 

250 g małych pieczarek

 

24 cebulki

 

6 łyżek oleju

 

2 łyżki masła

 

sól, pieprz

 

2 tyżki mąki

 

1/2 l bulionu

 

marynata:

 

2 ząbki czosnku i 3 cebule obrać, pokroić w plasterki.

 

1 / 4- 1 / 2 szklanki czerwonego octu winnego połaczyć z 3 szklankami wody, włożyć warzywa, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, 4 jagody jałowca.

 

Sposób wykonania

 

Marynata zalać mięso zająca (marynatę można wpierw zagotować). Zająca umyć, pokroić, natrzeć tymiankiem, włożyć do miski. Marchewki obrać, umyć, pokroić, obłożyć mięso, dodać gozdziki, zalać marynata , przykryć, odstawić na noc.

 

Cebulki i pieczarki obrać, opłukać, osuszyć. Słoninę pokroić w kostkę. Olej i masło rozgrzać na patelni, włożyć cebulki i słoninę, smażyć 5 min, dodać pieczarki, smażyć 5 min.

 

Pieczarki, cebulki i słoninę przełożyć na talerz. Mięso wyjąć z marynaty, zrumienić na tłuszczu, w którym smażyły się warzywa, oprószyć solą, pieprzem i maką.

 

Przełożyć do brytfanny, podlać bulionem, brytfannę przykryć. Piec ok.1 godz.w temp. 200°C. Mięso wyjąć na talerz.

 

Sos przetrzeć, wlać do brytfanny, włożyć mięso, cebulki, pieczarki i skwarki. Piec ok. 45 min w temp. 170°C.  

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin