Cielęcina z ziołami i kurkami .doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

- 1.2 kg zadniej cielęciny w kawałkach

- 1/2 pęczka szałwii

- 1 łyżeczka tymianku

- 1 listek laurowy

- 1 łyżeczka rozmarynu

- 1 marchewka

- 25 dag kurek (prawdziwków lub pieczarek)

- 1/2 cytryny

- 1 cebula naszpikowana goździkami

- 1 szklanka białego wina

- 2 łyżki mąki

- 4 żółtka

- 50 g masła

- 1 szklanka śmietanki 18-proc.

 

Wykonanie:

 

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy połowę masła, obsmażamy na rumiano cielęcinę, obsypujemy ją mąką i smażymy jeszcze chwilę, tak by mąka przestała świecić bielą. Wlewamy wino i dodajemy tyle wody, żeby mięso było przykryte. Wkładamy zioła w całości, marchewkę pokrojoną w plasterki, cebulę, solimy, pieprzymy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i pozostawiamy nie przykryte na 1,5 godziny.

Oczyszczone kurki smażymy na pozostałym maśle. Sos, który się wydzieli podczas smażenia, w części odparowujemy, a resztę wlewamy do mięsa. Uduszoną cielęcinę przekładamy na głęboki półmisek, na wierzchu kładziemy grzyby. Z sosu wyjmujemy zioła. W miseczce mieszamy żółtka ze śmietanką i sokiem z cytryny, dodajemy nieco sosu od mięsa, mieszamy, wlewamy do garnka z sosem. Podgrzewamy stale mieszając, by sos się nie zwarzył.

Częścią sosu polewamy mięso z grzybami, a resztę podajemy w sosjerce. Najlepsze są do tego kluski tagliatelle.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin