100 ml Bianco Vermouth
50 ml żubrówki
100 ml soku z czarnej porzeczki
10 ml soku cytrynowego
Składniki wlać do szklanki typu long drink, dodać b. dużo kruszonego lodu. Przyozdobić cytrynką.
40 ml Seagram’s gin
25 ml Curacao
2 Ł soku sytrynowego
Shakerować z lodem. Dekorować z cytryną.
50 ml Seagram’s gin
25 ml Dry Vermouth
25 ml Rosso lub bianco vermouth
25 ml soku pomarańczowego
Shakerować z lodem i przecedzić do kieliszka cocktailowego.
50 ml Brandy
15 ml Grenadiny
Miksować z lodem i przecedzić do kieliszka. Można także podać z lodem skruszonym (ale mało).
50 ml Whisky
25 ml Amaretto
Na 3-4 kostkach lodu.
25 ml Vermouth rosso lub bianco
Miksować z lodem – przyozdobić oliwką i np. skórką z cytryny.
50 ml Olmeca Tequila
130 ml soku jabłkowego
25 ml soku cytrynowego.
Miksować z lodem, dopełnić kostkami lodu.
MAŁYSZOdlotowy long drink na każdą okazje ;)40 ml wódki 150 ml Red Bull Ponadto: przełamany plasterek cytryny Wlac wódkę do szklanki typu long drink, z kostkami lodu. Dolać Red Bull'a i lekko zamieszać. Plasterek cytryny wrzucić do napoju.
FRANCUSKI ŁĄCZNIK (FRENCH CONNECTION) Podawany po posiłku gorzko-słodki napój typu short drink.30 ml koniaku 30 ml amarettoWlać obydwa składniki do szklanki, dodać 2-3 kostki lodu i zamieszać.
B-52Aromatyczny, cierpko-ziołowy short drink podawany jako aperitif. 20 ml Kahlua20 ml amaretto20 ml Bailey's irish cream Wszystkie składniki i kostki lodu wymiesać w shakerze i przelać do kieliszka.
MARTINI DRYWytrawny short drink podawany jako aperitif. 40 ml ginu 20 ml wytrawnego wermutu Dekoracja: oliwka Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać. Przelać do kieliszka koktajlowego. Oliwkę nadziać na szpadkę i włożyć do kieliszka.
BACARDI AND COKE (CUBA LIBRE) Orzeźwijący long drink na lato. 40 ml rumu Bacardi Carta Blanca 60 ml Coca-Colasok cytrynowy Przydotować w szklance typu long drink. Dodać kilka kostek lodu i zakropić sokiem cytrynowym.
EL PRESIDENTE
Owocowy short drink podawany jako aperitif.
30 ml rumu 20 ml soku pomarańczowego10 ml wytrawnego vermouth 2 ml grenadiny2 ml curaçao
Wszystkie składniki i kostki lodu energicznie wymieszać w shakerze i przelac do kieliszka koktajlowego.
HELLOWEENOwocowy long drink podawany po posiłku.20 ml Bacardi Light Dry15 ml Martini Bianco20 ml Creme de Banana10 ml Bols Blue40 ml soku pomarańczowego30 ml soku grejpfrutowegoWszystkie składniki energicznie wymieszać w shakerze z kostkami lodu i przelać do szklanki.
MALIBU AND COKE Orzeźwijący long drink na lato. 40 ml Malibu60 ml colaPrzydotować w szklance typu long drink. Dodać kilka kostek lodu.
MALIBU COLADAŁagodny long drink na letnie popołudnia60 ml Malibu120 ml soku ananasowegoSkładniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do szklanki wypełnionej kruszonym lodem.
PIŃA COLADA
Łagodny long drink na letnie przyjęcia.
40 ml białego rumu50 ml likieru kokosowego50 ml soku ananasowego10 ml śmietankiDekoracja: wisienka koktajlowa, kawałek ananasa
Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do szklanki wypełnionej kruszonym lodem. Kawałek ananasa i wisienkę koktajlową nadziać na szpadkę i położyć na szklance.
RUDOLFO Owocowy long drink na każdy dzień.40 ml brązowego rumu 40 ml amaretto 40 ml wódki 80 ml soku z maracui 80 ml soku ananasowego 40 ml soku cytrynowego 40 ml grenadiny 1 plaster ananasa Dekoracja: truskawka, plasterek kiwi i miechunka Do dużej koniakówki (około 500 ml pojemności) wrzucić osiem kostek lodu. Wlać rum, amaretto, wódkę i soki owocowe, zamieszać dobrze łyżką barową. Ananas pociąć na małe kawałki i wrzucić do napoju. Kiwi, truskawkę i miechunkę nadziać na szpadkę, dekorować nią napój. Podawać z rurką i łyżeczką.
ANANASOWE CURAÇAO(PINEAPPLE-CURAÇAO) Owocowy, łagodny long drink na każdy dzień.40 ml niebieskiego curaçao20 ml soku cytrynowego 120 ml soku ananasowego Dekoracja: 1/4 plasterka ananasaWszystkie składniki wymieszać z lodem w shakerze i przelać do szklanki. Plasterek ananasa zawiesić na krawędzi szklanki.
COCOCABANA Łagodny, owocowy long drink podawany jako aperitif. 30 ml batida de coco 20 ml białego rumu (Havana Club Rum Light Dry)20 ml syropy z limet (Lime Juice Cordial)60 ml soku ananasowego Dekoracja: plasterek kiwi i miechunka Wszystkie składniki z kostkami lodu energicznie wymieszać w shakerze. Napój przelać do szklanki typu highball wypełnionej kostkami lodu. Dekorować owocami.
KAMELEON (CHAMÄLEON) Owocowy, łagodny long drink na wieczór. szklanka do long drinków40 ml niebieskiego curaçao sok pomarańczowy do uzupełnienia Dekoracja: 1/2 plasterka pomarańczowego i wisienka koktajlowaDo szklanki z kostkami lodu wlać curaçao, uzupełnić sokiem pomarańczowym i krótko zamieszać. Wisienką na szpadce przekłuć plasterek pomarańczy zawieszony na krawędzi szklanki. Podawać z mieszadełkiem.
ORGAZMŁagodny short drink podawany jako aperitif. 20 ml białego kremu kakowego20 ml amaretto 20 ml curaçao triple sec 20 ml wódki40 ml śmietankiWszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka.
ORIENT EXPRESS
Delikatny, korzenny long drink na każdy dzień.
20 ml amaretto200 ml bardzo zimnego mleka1 łyżka stołowa rozpuszczalnego kakao
Wszystkie składniki zmiksować i wlać do szklanki z obwódką z mielonych migdałów. Podawać ze słomką.
WHITE TRASHŁagodny long drink na gorące dni. 2-3 gałki lodów waniliowychJägermeister do uzupełnienia1 ml mlekaWszystkie składniki wymieszać, aż napój będzie miał gęstą konsystencję. Podawać z rurką
MEXICANA
Cierpki, owocowy short drink na przyjęcia.
40 ml tequili 20 ml soku cytrynowego 10 ml soku ananasowego 1 łyżka do herbaty grenadinyDekoracja: wisienka koktajlowa
Wszystkie składniki i kostki lodu energicznie wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka. Wisienkę zawiesić na krawędzi kieliszka
OLÉ
Łagodny short drink podawany po posiłku.
30 ml białej tequili30 ml kremu bananowego 1 ml niebieskiego curaçao Ponadto: kawałek skórki cytrynowej i plasterek z limety
Składniki i kostki lodu zamieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do szklanki wypełnionej kilkoma kostkami lodu. Aromatyzować skórką cytrynową. Plasterek limety włożyć do napoju.
MOJE NAZWY DRINKÓW: K2, Ojciec Chrzestny, „Wolność dla Iraku”, Dziki Zachód, Trójkąt Bermudzki, Gołota, Dywizjon 303,
Przygotowane i opracowane przez:
Przy współpracy:
- http://www.e-drinks.com.pl
- T. Nowicki, Vademecum barmana, Gdynia 1996
janmod