Pyszna Wuzetka.doc

(73 KB) Pobierz

Pyszna Wuzetka – W-zetka

Składniki:

6 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

aromat cytrynowy

 

Masa śmietankowa:

1 litr smietany 30%

5 łyżek cukru pudru

3 łyżki żelatyny

1/2 szklanki wody

 

Do dekoracji:

2 gorzkie czekolady

ok. 8 łyżek mleka

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy (o wymiarach 24 na 36 cm) i piec ok. 30 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i podzielić na 3 części. Każdą cześć biszkoptu nasączyć aromatem cytrynowym wymieszanym z wodą. Żelatynę rozpuścić w ok. 1/2 szklani gorącej wody, gdy ostygnie dodać do ubitej na sztywną masę śmietany. Gotową masę śmietankową wyłożyć na jedną część biszkoptu i przykryć drugim potem na kolejny i przykryć. Czekoladę połamać, dodać do niej mleko i podgrzewać na lekkim ogniu, aż wszystko się połączy. Gdy polewa ostygnie polać nią wierzch ciasta.

C:\Users\Dorota\Desktop\PICT0026_resize kopia.jpg

Zgłoś jeśli naruszono regulamin