Przegląd Rolniczy 2012-03.pdf

(9966 KB) Pobierz
Rekordowa
Polagra-Premiery
Migawki z targów
Bez mechanizacji trudno wyobrazić sobie dzisiejsze rolnictwo, bo liczą się
nie tylko pomysły na rozwój gospodarstwa, ale przede wszystkim maszyny
i urządzenia, które pozwalają na ich realizację. Wszystko to, na czym praco-
wał będzie rolnik przyszłości, można było zobaczyć na zakończonych właśnie
w Poznaniu Międzynarodowych Targach Mechanizacji Rolnictwa POLAGRA-
PREMIERY, na których obecny był również Przegląd Rolniczy
Na kilkadziesiąt tysięcy zwie-
dzających, którzy przyjechali na
targi rolnicze do Poznania, czekało
10 pawilonów wypełnionych po
brzegi najnowszym sprzętem rol-
niczym. Najnowszą ofertę branżo-
wą pokazało 300 wystawców i firm
reprezentowanych z 16 krajów:
Austrii, Chin, Czech, Danii, Fin-
landii, Francji, Holandii, Litwy,
Niemiec, Polski, Rosji, Szwecji,
Turcji, USA, Wielkiej Brytanii
i Włoch. Zadowoleni wystawcy
zgodnie przyznali: to w Poznaniu
branża robi interesy.
Prezes Międzynarodowych
Targów Poznańskich Andrzej
Byrt potwierdził, że tegoroczna,
zmodyfikowana formuła targowa
była wyjściem naprzeciw ocze-
kiwaniom rolników. – Kolejna
odsłona pozwoliła na zwiększe-
nie liczby wystawców o prawie
40 proc. Na targach Polagra-
Premiery pokazano wszystkie
maszyny potrzebne do pracy na
roli zarówno przy pracach polo-
wych, jak i w sadownictwie. To
dla rolnika była świetna okazja
do porównania konkurujących
ze sobą produktów, w celu do-
konania jak najlepszych wyborów
– stwierdził prezes.
Targi w Poznaniu odwiedził
Patron Honorowy – Minister
Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek
Sawicki, który podkreślał, że pa-
trząc na rozmiar targów, jakość
prezentowanej oferty oraz mię-
dzynarodowy wydźwięk debat,
można nazwać Poznań stolicą
europejskich spotkań rolniczych.
– Cieszy mnie także to, że na tar-
gach Polagra-Premiery wystawia
się coraz więcej polskich produ-
centów maszyn, a ich oferta budzi
coraz większe zainteresowanie
nie tylko w kraju, ale i za granicą
– zaznaczył minister.
Na targach w tym roku zapre-
zentowano prawie 200 rynkowych
nowości.
Stoisko Przeglądu Rolniczego na targach POLAGRA PREMIERY
Więcej informacji na
(ZKK MTP)
Fot. MTP
896036744.051.png 896036744.052.png 896036744.001.png 896036744.002.png 896036744.003.png 896036744.004.png 896036744.005.png 896036744.006.png 896036744.007.png 896036744.008.png 896036744.009.png 896036744.010.png
Producent bliżej konsumenta
Bardzo dużo problemów w sektorze rolnym, owocowo-warzywnym i przetwórstwie rolno-spożywczym mogą rozwiązać sami producenci.
Niskie ceny, dużą konkurencję, czy brak popytu można zlikwidować poprzez rezygnację z biernej postawy wobec napotkanych trudności.
J ak efektywnie wykorzystywać
mów, jakie trapią rolników – brak
możliwości sprzedania towaru
za cenę, która pozwoliłaby na
opłacalność produkcji. Dlatego
też producenci muszą zabiegać
o skrócenie drogi od producenta 
do konsumenta , usuwając z niej
pośredników. Nieodzowna jest
potrzeba prowadzenia kampa-
nii informacyjnych dotyczących
produktów wytworzonych z po-
szanowaniem zrównoważonych
technologii o najwyższych para-
metrach jakości i zdrowotności
dla ludzi. Problem zbytu dóbr
wyprodukowanych przez rolnika
dotyczy producentów z innych
państw europejskich i nie tylko.
Pod koniec lat 90. ubiegłego
wieku producent (owoców czy
warzyw) otrzymywał nie wię-
cej niż 35% ceny detalicznej,
a obecnie szacuje się, że udział
ten spadł nawet o 10%. Równo-
cześnie rosną koszty produkcji
i pole ekonomicznego manewru
dla producentów rolnych i ogrod-
ników zaczyna się niebezpiecznie
kurczyć i tak jak to było przed
laty, zaczyna się powracać do
różnych form sprzedaży bezpo-
średniej, aby w ich rękach zna-
lazła się możliwie największa
część wartości tego produktu.
Austriacy czy Niemcy starają się
otwierać sklepy, należące bądź to
do gospodarstwa, bądź do grupy
producenckiej. Sprzedaje się tam
nie tylko owoce, ale również wie-
le produktów drobnego przetwór-
stwa. Coraz więcej gospodarstw
próbuje produkować owocowe
soki mętne bez konserwantów,
suszone owoce, ciasta owocowe,
nalewki, sery różnego rodzaju
i wyroby wędliniarskie. Jest to
przede wszystkim reakcja na do-
minację supermarketów. Włosi już
od połowy lat 90. tworzą targo-
wiska, gdzie rolnicy i ogrodnicy
sprzedają swoje wyroby bezpo-
średnio konsumentom.
W Polsce te problemy nie
występują z taką ostrością, ale
oznacza to tylko tyle, że zaczną
się u nas nieco później. Dlatego
dzisiaj najbardziej aktywni produ-
cenci próbują im przeciwdziałać.
Sklepów przy gospodarstwach
mamy niewiele, ale problemem
zaczynają się interesować niektóre
grupy producenckie (sadownicze),
które mają już dosyć promocji
jabłek w supermarketach, bo na
jesieni ich cena była niższa niż
jabłek przemysłowych. Także
w Polsce zaczyna wytwarzać coraz
więcej gospodarstw sadowniczych
bogate zasoby europejskiej
szeroko rozumianej branży
rolniczej, tak aby odpowiadały
potrzebom unijnym, jak skutecz-
nie promować „smaki Europy”?
Efektem działań w tym zakre-
sie, już podjętych przez Komisję
Europejską, jest opracowana
w lipcu ubiegłego roku „Zielona
księga”, której opublikowanie za-
początkowało dyskusję na temat
nowoczesnej i skutecznej polity-
ki promocyjnej i informacyjnej
dotyczącej produktów rolnych.
Naszemu krajowi powierzono
rolę gospodarza konferencji 29
listopada 2011 r. w Warszawie,
w ramach polskiego przewodni-
ctwa w Radzie UE, jako kontynu-
ację prac nad nowym podejściem
do tych zagadnień. Uczestniczyli
w nim przedstawiciele państw
członkowskich UE oraz krajów
kandydujących, europejskich
i polskich organizacji branżo-
wych oraz instytucji z krajów
UE zajmujących się problematyką
promocji żywności.
Zielona księga
Założenia unijnej polityki pro-
mocyjnej i informacyjnej zawar-
te w „Zielonej księdze” omówił
prof. Klaus – Dieter Borchardt,
dyrektor Dyrekcji D w Dyrek-
cji Generalnej ds. Rolnictwa
i Obszarów Wiejskich Komisji
Europejskiej. Przede wszystkim
położono nacisk na wspieranie
europejskiego modelu produkcji
rolno-spożywczej mającego swo-
je źródło w tradycji, bazującego
na umiejętnościach producentów
i ich innowacyjności. Jakość
produktów europejskich rolno-
spożywczych jest powszechnie
uznawana, ale nie wszyscy jednak
zdają sobie sprawę z wysiłków
europejskich producentów na
rzecz ochrony środowiska oraz
dobrostanu zwierząt, a także
w zakresie przestrzegania sani-
tarnych norm produkcji. Określo-
ne zostały najważniejsze kwestie
związane z promocją produktów
rolno-spożywczych na rynkach lo-
kalnych, regionalnych i zewnętrz-
nych. Wskazano na konieczność
wspierania krótkich łańcuchów
dystrybucji (co ma wyraz m.in.
w tworzeniu lokalnych targowisk
przyczyniających się do odbudo-
wy więzi między producentami
i konsumentami). Tworzenie wię-
zi pomiędzy producentem oraz
konsumentem jest przydatne przy
rozwiązywaniu innych proble-
Producenci muszą zabiegać o skrócenie drogi od producenta do konsumenta, usuwając z niej pośredników.
Fot. Fotolia
mętne soki jabłkowe i ten pomysł
powinien jak najszybciej znaleźć
kanał dystrybucji bezpośrednio
do konsumenta, aby ominąć po-
średnika. Uregulowania wymaga
również sytuacja takich soków
w świetle przepisów sanitarnych.
To samo zagadnienie dotyczy in-
nych produktów, mogących po-
chodzić z „małego przetwórstwa”.
Naprzeciw tym problemom wy-
chodzi inicjatywa Ministerstwa
Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w wy-
niku której powołano do życia
Centrum Praktycznego Szkolenia
w Zakresie Małego Przetwórstwa
przy Centrum Doradztwa Rol-
niczego w Brwinowie Oddział
w Radomiu. Tworzenie i urucho-
mienie Centrum prowadzone było
etapami. Obecnie uruchomiono
trzy moduły: przetwórstwo zbóż,
przetwórstwo owoców i warzyw
(produkcja sków naturalnych)
i przetwórstwo mięsa.
gminy lub związki międzygmin-
ne. W naszym województwie nie
obejmie takich miast jak Olsztyn,
Elbląg i Ełk, gdzie możliwości
i warunki sprzedaży o podwyższo-
nym standardzie przez rolników
i ogrodników własnych produktów
bezpośrednio konsumentom nie są
najlepsze. Dzisiaj rolnik, ogrodnik
musi pokazać swoją twarz konsu-
mentowi, aby ten zwrócił uwagę
na niego i na jego produkt. Klient
chce poznać producenta, który
uprawia owoce, warzywa i inne
asortymenty, i dzięki tej wiedzy
nie jest dla niego osobą anoni-
mową. Obecnie można dostrzec
ogólną tendencję, by uświadamiać
konsumentom, że świeże owoce,
warzywa i inne produkty rolne to
nie tylko pokarm, ale za tym stoi
coś więcej – doświadczenie rolni-
ka, sposób uprawy, region i jego
cechy charakterystyczne, które
wpłynęły na produkt i przyczyniły
się do jego wyjątkowości, a także
tradycja. Czy producent jest do
tego przygotowany? Od 2005 roku
w Polsce, a także w naszym wo-
jewództwie wdrażane jest przez
W-MODR system integrowanej
produkcji, dający pierwszeństwo
niechemicznym metodom, mini-
malizujący, niepożądane efekty
uboczne stosowanych agrochemi-
kaliów ze szczególnym uwzględ-
nieniem ochrony środowiska
i zdrowia ludzi. Produkcja inte-
growana podobnie jak i produkcja
ekologiczna podlega kontroli, aby
normy jakościowe i najwyższe ce-
chy zdrowotne wytworzonych pro-
duktów nie zostały przekroczone.
Produkt musi być dobry, smaczny
i najwyższej jakości.
Prawo a sprzedaż
bezpośrednia
W polskim prawie kwestie
sprzedaży i dostaw bezpośred-
nich produktów spożywczych ure-
gulowane są w Rozporządzeniu
Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca
2007 r. w sprawie bezpośrednich
środków spożywczych (Dz. Ust.
z dnia 27 czerwca 2007 r. nr 112,
poz. 774). Zgodnie z przepisami
dostawy bezpośrednie produktów
pochodzenia roślinnego mogą re-
alizować producenci rolni oraz
zbieracze runa leśnego. Sprzedaż
bezpośrednią produktów pocho-
dzenia zwierzęcego prowadzić
mogą producenci rolni, właści-
ciele pasiek, zbieracze ślimaków,
rybacy oraz myśliwi. Dostawy
bezpośrednie obejmować mogą
produkty produkcji pierwotnej
pochodzenia roślinnego (zboża,
owoce, warzywa, grzyby i zioła
uprawne), pochodzące wyłącznie
z własnych upraw oraz osobi-
ście zbierane zioła i runo leśne.
Dostawy bezpośrednie obejmują
również środki spożywcze w po-
staci suszonej lub kiszonej pod
warunkiem, że pochodzą z wyżej
wymienionych surowców. W przy-
padku produktów pochodzenia
zwierzęcego obowiązuje Roz-
porządzenie Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 29 grud-
nia 2006 r. w sprawie wymagań
weterynaryjnych przy produkcji
produktów pochodzenia zwierzę-
cego przeznaczonych do sprzedaży
bezpośredniej (Dz.U. z 2007 r.
Nr. 5, poz. 38). Produktami do
sprzedaży bezpośredniej mogą być
wyłącznie produkty wytworzone
przez rolnika w prowadzonym
przez niego gospodarstwie.
Perspektywy sprzedaży
bezpośredniej
Różnorodność inicjatyw
i pomysłów dowodzi, że rozwój
i zainteresowanie sprzedażą bez-
pośrednią rośnie. Nie jest to no-
wość, przecież istniały w Polsce
miejsca sprzedaży, na których
producenci rolni mogli zarob-
kować i bardzo dobrze się stało,
że Ministerstwo Rolnictwa pod
szyldem „Mój Rynek” wspiera
rozwój targowisk.
Mój Rynek
Jako bardzo ważny i wspierają-
cy rolników i ogrodników należy
uznać realizowany przez MRiRW
program „Mój Rynek”, zmierzają-
cy do powstania lub modernizacji
280 targowisk przeznaczonych
tylko dla producentów. Ale nie
ma żadnej prawnej gwarancji, że
targowisk tych nie przejmą po-
średnicy. Program „Mój Rynek”
jest adresowany do samorządów
miast do 50 tys. ludności, gdzie
instytucją zarządzającą mają być
Stanisław Bawoł
W-MODR Olsztyn n
Więcej na ten temat można znaleźć w publikacjach:
1. Dokumenty Unii Europejskiej – Komisja Europejska – „Zielona Księga”- lipiec
2011 r.
2. Owoce, Warzywa, Kwiaty – 1/2012 r.
3. Spotkanie informacyjne dot. Programu „Mój Rynek” – Urząd Marszałkowski
Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie – 14 października 2011 r.
R E K L A M A
896036744.011.png 896036744.012.png 896036744.013.png 896036744.014.png
Od 15 marca można składać wnioski
o płatności bezpośrednie
Na podstawie przepisów unij-
nych system wsparcia bezpo-
średniego do owoców miękkich
nie może już mieć charakteru
przejściowego uzależnionego od
produkcji. Od roku bieżącego płat-
ności do owoców miękkich zmie-
niają charakter z przejściowych na
oddzielną. Dla rolników oznacza
to, że wnioskując o przyznanie
płatności do owoców miękkich,
nie będą musieli dostarczać umów
na przetwórstwo. Płatności będą
przyznawane do powierzchni refe-
rencyjnej, która stanowić będzie
powierzchnię, do której przyznano
płatność na podstawie złożonego
wniosku w roku 2008.
Od roku 2012 wprowadzone
również zostaną nowe płatności
uzupełniające:
dla producentów surowca tyto-
niowego – płatność niezwiąza-
na do tytoniu
w zakresie produkcji ziemniaka
skrobiowego – płatność nie-
związana do skrobi
Płatności te dotychczas były
realizowane przez Agencję Rynku
Rolnego.
W roku 2012 dzięki możli-
wościom, jakie dają przepisy
unijne, zostanie wprowadzo-
ne nowe wsparcie specjalne
dla rolników produkujących
tytoń wysokiej jakości w rejo-
nach uprawy tytoniu. Zgodnie
z projektowanymi przepisami
uprawy tytoniu w województwie
pomorskim znajdują się na tere-
nach powiatów: kwidzyńskiego,
malborskiego, sztumskiego oraz
tczewskiego.
W ramach wsparcia specjal-
nego ponadto wydłużono okres
realizacji wsparcia specjalnego
– płatność do krów – do roku
2013, zwiększono przy tym ko-
pertę finansową jak i liczbę re-
ferencyjną krów.
Te same zmiany dotyczą
wsparcia specjalnego – płat-
ność do owiec – dodatkowo o te
wsparcie będą mogli wnioskować
rolnicy utrzymujący owce w no-
wych województwach tj. łódzkie
i świętokrzyskie.
Wydłużono również stosowanie
wsparcia specjalnego dla płatności
obszarowej do powierzchni upraw
roślin strączkowych i motylkowa-
tych drobnonasiennych, w tym
przypadku również podniesiono
wysokość rocznej koperty finan-
sowej. Szacowana stawka płatności
może wynieść ok. 100 euro/ha.
Podstawowy termin składania
wniosków mija 15 maja.
Agencja będzie jeszcze przyj-
mować wnioski przez kolejnych
25 dni, jednak za każdy dzień
roboczy opóźnienia będzie stoso-
wana sankcja za złożenie wniosku
po terminie w wysokości 1% za
każdy dzień.
Szczegółowe informacje dostępne są na
stronie internetowej www.arimr.gov.pl
oraz w Biurach Powiatowych. Poniżej
wykaz Biur Powiatowych na terenie
województwa pomorskiego.
Dep. Kom. Społ. n
15 marca Agencja Restruk-
turyzacji i Modernizacji
Rolnictwa rozpoczyna
dziewiąty już nabór wniosków o
przyznanie dopłat bezpośrednich.
Wzorem lat ubiegłych Agen-
cja rozpoczęła już wysyłkę do
rolników wniosków spersona-
lizowanych, tj. częściowo wy-
pełnionych na podstawie danych
z wniosków z roku ubiegłego,
wraz z materiałem graficznym.
Tak jak w roku ubiegłym rolnicy
będą mogli składać wnioski także
przez Internet.
W związku z wdrożeniem no-
wych i zmianą charakteru innych
płatności sam formularz wniosku
uległ drobnym modyfikacjom.
Powiat
Adres biura
tel/fax
telefon
Bytowski
77-100 Bytów ul. Miastecka 2
59 821 58 98
59 821 50 70 /71
Chojnicki
89-604 Chojnice ul. Młodzieżowa 44
52 396 09 27
52 396 28 00 /01
Człuchowski
77-300 Człuchów, ul. Słowackiego 5
59 834 65 91
59 834 52 83
Gdański
83-000 Pruszcz Gdański ul. Sikorskiego 2a
58 682 28 45
58 692 80 01 /02
Kartuski
83-300 Kartuzy Oś. Wybickiego 33
58 681 21 73
58 685 44 01 /02
Kościerski
83-400 Kościerzyna ul. Przemysłowa 7B
58 686 39 58
58 680 17 71
Kwidzyński
82-500 Kwidzyń ul. Słowiańska 13a
55 261 35 32
55 275 96 80 /81
Lęborski
84-300 Lębork Al. Wolności 73
59 863 43 14
59 863 43 13
Malborski
82-220 Stare Pole ul. Marynarki Wojennej 21
55 271 34 54
55 271 00 90 /91
Nowodworski
82-100 Nowy Dwór Gdański ul. Kanałowa 2
55 246 26 02
55 246 02 00 /01
Pucki
84-100 Puck ul. Kolejowa 7
58 673 03 18
58 673 -00- 60
Słupski
76-200 Słupsk ul. Jana Pawła II 1
59 841 21 17
59 848 62 92
Starogardzki
83-200 Starogard Gdański ul. Zielona 16
58 562 67 50
58 560 09 51 /52
Sztumski
82-400 Sztum ul. Sienkiewicza 68
55 277 78 72
55 277 93 75 /76
Tczewski
83-110 Tczew ul. Kołłątaja 9
58 531 15 69
58 530 31 61
Wejherowski
84-200 Wejherowo ul. Sikorskiego 60
58 677 50 19
58 677 57 20 /21
Zmiany w unijnej polityce rolnej
Ministerstwo Rolnictwa przedstawiło swoje stanowisko na
temat przyszłej Wspólnej Polityki Rolnej. Projekt reformy
WPR pokazała Komisja Europejska w październiku.
także uzależnienie przyznania
części dopłat od tego, czy rolnik
spełnia wymogi co do ochro-
ny środowiska. W Polsce ten
problem może dotknąć głównie
gospodarstwa towarowe.
Nie popieramy też brukselskiej
definicji „aktywnego rolnika”, czyli
osoby, „której wysokość płatności
bezpośrednich rocznie przekracza
bądź jest równa 5 proc. łącznej
sumy przychodów z działalno-
ści nierolniczej albo na gruntach
rolnych składających się na ich
gospodarstwa jest prowadzona
minimalna działalność określona
przez państwo członkowskie”. Dla
większości rolników w Polsce ten
spór jest mało istotny. Aż 94 proc.
gospodarstw dostaje z Unii mniej
niż 5 tys. euro, więc nie będzie mu-
siało zdawać „testu aktywności”.
Aprobatę ministerstwa zyskało
przede wszystkim podkreślenie roli
małych gospodarstw. Według wyli-
czeń ministerstwa aż jedna trzecia
rolników mogłaby skorzystać z do-
płat w formie ryczałtu, a w zamian
np. będą składali uproszczone wnio-
ski czy będą mieli mniej kontroli.
Dobra zdaniem ministerstwa jest
też propozycja ograniczenia płatno-
ści dla największych gospodarstw.
Ministerstwu w nowej WPR
nie podoba się mniejszy budżet i
więcej obowiązków nakładanych
na rolników.
Dopłaty dla rolników więk-
sze zaledwie o kilkadziesiąt
euro, a jedna trzecia gospo-
darstw skorzysta z uproszczo-
nych procedur - takie będą
efekty zmian w unijnej poli-
tyce rolnej
Komisja Europejska nie wy-
równuje wysokości dopłat, ale
zmniejsza różnice, czyli trochę
odbiera najbogatszym i daje naj-
biedniejszym.
Bruksela chce, aby w całej UE
wprowadzić tzw. system płatności
oparty na uprawnieniach, gdzie
ustala się, jaka ma być dopłata dla
konkretnego gospodarstwa. Jest
to bardziej skomplikowane niż
system działający w Polsce.
Polska obawia się, że różne
wysokości dopłat dla gospo-
darstw w państwach UE źle
wpłyną na konkurencyjność.
Ministerstwu nie podoba się
(bp) n
R E K L A M A
896036744.015.png 896036744.016.png 896036744.017.png 896036744.018.png 896036744.019.png 896036744.020.png 896036744.021.png 896036744.022.png 896036744.023.png 896036744.024.png 896036744.025.png 896036744.026.png 896036744.027.png 896036744.028.png 896036744.029.png 896036744.030.png 896036744.031.png 896036744.032.png 896036744.033.png 896036744.034.png 896036744.035.png 896036744.036.png 896036744.037.png 896036744.038.png 896036744.039.png 896036744.040.png 896036744.041.png 896036744.042.png 896036744.043.png 896036744.044.png 896036744.045.png 896036744.046.png 896036744.047.png 896036744.048.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin