DYREKTYWA 2003 99 WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 17 listopada 2003 r.pdf

(282 KB) Pobierz
455838142 UNPDF
344
PL
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej
03/t. 41
32003L0099
12.12.2003
DZIENNIK URZĘDOWY UNII EUROPEJSKIEJ
L 325/31
DYREKTYWA 2003/99/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY
z dnia 17 listopada 2003 r.
w sprawie monitorowania chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych,
zmieniająca decyzję Rady 90/424/EWG i uchylająca dyrektywę Rady 92/117/EWG
PARLAMENT EUROPEJSKI I RADA UNII EUROPEJSKIEJ,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,w
szczególności jego art. 152 ust. 4 lit. b),
(6)
Wspomagana przez laboratorium referencyjne Wspól-
noty w zakresie epidemiologii chorób odzwierzęcych,
Komisja gromadzi i opracowuje wyniki monitorowania
otrzymywane corocznie od Państw Członkowskich.
Publikacja wyników odbywa się corocznie, począwszy
od 1995 r. Stanowią one podstawę do oceny bieżącej
sytuacji dotyczącej chorób odzwierzęcych i odzwierzę-
cych czynników chorobotwórczych. Jednakże systemy
gromadzenia danych nie są zharmonizowane i dlatego
nie umożliwiają porównań między Państwami Człon-
kowskimi.
uwzględniając wniosek Komisji ( 1 ),
uwzględniając opinię Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-
Społecznego ( 2 ),
po konsultacji z Komitetem Regionów,
stanowiąc zgodnie z procedurą określoną w art. 251 Trak-
tatu ( 3 ),
(7)
Inne akty prawodawstwa wspólnotowego przewidują
nadzór i kontrolę niektórych chorób odzwierzęcych w
populacjach zwierząt. W szczególności dyrektywa Rady
64/432/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie
problemów zdrowotnych zwierzątwpływających na
handel wewnątrzwspólnotowy bydłem i trzodą
chlewną ( 5 ) zajmuje się gruźlicą bydła i brucelozą bydła.
Dyrektywa Rady 91/68/EWG z dnia 28 stycznia 1991 r.
w sprawie warunków zdrowotnych zwierząt regulują-
cych handel wewnątrzwspólnotowy owcami i kozami ( 6 )
zajmuje się brucelozą owiec i kóz. Niniejsza dyrektywa
nie powinna w jakikolwiek sposób niepotrzebnie
powielać istniejących wymagań.
a także mając na uwadze, co następuje:
(1)
Żywe zwierzęta oraz żywność pochodzenia zwierzęcego
widnieją w wykazie w załączniku I do Traktatu. Chów
zwierząt gospodarskich oraz wprowadzanie do obrotu
żywności pochodzenia zwierzęcego stanowi istotne
źródło dochodów rolników. Wdrożenie środków wetery-
naryjnych zmierzających do poprawy stanu zdrowia
publicznego i zdrowia zwierząt we Wspólnocie wspo-
maga racjonalny rozwój sektora rolnego.
(2)
Ochrona zdrowia ludzi przed chorobami i zakażeniami
przenoszonymi bezpośrednio lub pośrednio między
zwierzętami a ludźmi (choroby odzwierzęce) ma
nadrzędne znaczenie.
(8)
Ponadto przyszłe rozporządzenie Parlamentu Europej-
skiego i Rady w sprawie higieny środków spożywczych
powinno obejmować szczególne elementy konieczne do
zapobiegania zwalczania i monitorowania chorób
odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobot-
wórczych oraz zawierać szczególne wymagania w odnie-
sieniu do mikrobiologicznej jakości żywności.
(3)
Choroby odzwierzęce przenoszone przez żywność mogą
być przyczyną cierpień ludzi, jak również doprowadzić
do strat ekonomicznych w produkcji żywności oraz w
przemyśle spożywczym.
(4)
Choroby odzwierzęce przenoszone przez inne źródła
niżżywność, w szczególności przez populacje dzikich
zwierząt i zwierząt domowych, stanowią również przed-
miot zaniepokojenia.
(9)
Dyrektywa 92/117/EWG przewiduje zbieranie danych
dotyczących przypadków występowania chorób odzwie-
rzęcych u ludzi. Decyzja nr 2119/98/WE Parlamentu
Europejskiego i Rady z dnia 24 września 1998 r. ustana-
wiająca sieć nadzoru i kontroli epidemiologicznej
chorób zakaźnych we Wspólnocie ( 7 ) ma na celu
usprawnienie zbierania takich danych oraz przyczy-
nienie się do poprawy zapobiegania i zwalczania chorób
zakaźnych we Wspólnocie.
(5)
Dyrektywa Rady 92/117/EWG z dnia 17 grudnia
1992 r. dotycząca środków ochrony przed określonymi
chorobami odzwierzęcymi i odzwierzęcymi czynnikami
chorobotwórczymi u zwierząt i w produktach pocho-
dzenia zwierzęcego, w celu zapobiegania zakażeniom i
zatruciom przenoszonym przez żywność ( 4 ), przewi-
dywała ustanowienie systemu monitorowania niektórych
chorób odzwierzęcych zarówno na poziomie Państw
Członkowskich, jak i na poziomie wspólnotowym.
(10)
Zbieranie danych dotyczących występowania chorób
odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobot-
wórczych u zwierząt, ludzi oraz w żywności i paszach
jest konieczne do ustalenia tendencji i źródeł chorób
odzwierzęcych.
( 1 ) Dz.U. C 304 E z 30.10.2001, str. 250.
( 2 ) Dz.U. C 94 z 18.4.2002, str. 18.
( 3 ) Opinia Parlamentu Europejskiego z dnia 15 maja 2002 r. (Dz.U. C
180 E z 31.7.2003, str. 161), wspólne stanowisko Rady z dnia 20
lutego 2003 r. (Dz.U. C 90 E z 15.4.2003, str. 9) i stanowisko
Parlamentu Europejskiego z dnia 19 czerwca 2003 r. (dotychczas
nieopublikowane w Dzienniku Urzędowym).
( 4 ) Dz.U. L 62 z 15.3.1993, str. 38. Dyrektywa ostatnio zmieniona
rozporządzeniem (WE) nr 806/2003 (Dz.U. L 122 z 16.5.2003,
str. 1).
( 5 ) Dz.U. 121 z 29.7.1964, str. 1977. Dyrektywa ostatnio zmieniona
rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1226/2002 (Dz.U. L 179 z
9.7.2002, str. 13).
( 6 ) Dz.U. L 46 z 19.2.1991, str. 19. Dyrektywa ostatnio zmieniona
decyzją Komisji 2003/708/WE (Dz.U. L 258 z 10.10.2003, str. 11).
( 7 ) Dz.U. L 268 z 3.10.1998, str. 1.
455838142.015.png 455838142.016.png 455838142.017.png 455838142.018.png
03/t. 41
PL
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej
345
(11)
W swojej opinii na temat chorób odzwierzęcych przy-
jętej dnia 12 kwietnia 2000 r. Komitet Naukowy ds.
Środków Weterynaryjnych dotyczących Zdrowia
Publicznego uznał, że stosowane wówczas środki zwal-
czania zakażeń chorobami odzwierzęcymi przenoszo-
nych przez żywność są niewystarczające. Następnie
uznał, że dane epidemiologiczne, które zbierane były
przez Państwa Członkowskie, nie były kompletne i w
pełni porównywalne. W konsekwencji Komitet zalecił
poprawę uzgodnień w zakresie monitorowania oraz
określił opcje zarządzania ryzykiem. Wśród priorytetów
zdrowia publicznego określonych przez Komitet
znajdują się w szczególności S almonella spp., Campylo-
bacter spp., werocytotoksyczne Escherichia coli (VTEC),
Listeria monocytogenes , Cryptosporidium spp., Echinococcus
granulosus/multilocularis i Trichinella spiralis .
odzwierzęcych czynników chorobotwórczych, lecz
również, w takim zakresie, w jakim stanowią one
zagrożenie dla zdrowia publicznego, innych czynników.
W szczególności właściwe byłoby monitorowanie orga-
nizmów wskaźnikowych. Organizmy te stanowią rezer-
wuar opornych genów, które mogą one przenieść na
bakterie chorobotwórcze.
(17)
Oprócz ogólnego monitorowania mogą zostać określone
szczególne potrzeby, które mogą stworzyć konieczność
ustanowienia skoordynowanych programów monitoro-
wania. Szczególną uwagę należy zwrócić na choroby
odzwierzęce wymienione w załączniku I do rozporzą-
dzenia (WE) nr 2160/2003.
(18)
Poddanie szczegółowemu badaniu ognisk chorób
odzwierzęcych przenoszonych przez żywność stwarza
możliwość określenia patogenu, właściwego nośnika
pokarmowego oraz czynników związanych z produkcją
i przetwarzaniem żywności, które przyczyniają się do
powstania ogniska. Dlatego należy przewidzieć przepro-
wadzanie takich badań oraz ścisłą współpracę między
różnymi organami.
(12)
Dlatego też należy poprawić istniejące systemy monito-
rowania i zbierania danych ustanowione w dyrektywie
92/117/EWG. Równocześnie rozporządzenie (WE)
nr 2160/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
17 listopada 2003 r. w sprawie zwalczania salmonelli i
innych określonych odzwierzęcych czynników chorobot-
wórczych przenoszonych przez żywność ( 1 ) zastąpi
szczególne środki kontroli ustanowione w dyrektywie
92/117/EWG. Dlatego dyrektywa 92/117/EWG powinna
stracić moc.
(19)
Pasażowalne encefalopatie gąbczaste są przedmiotem
rozporządzenia (WE) nr 999/2001 Parlamentu Europej-
skiego i Rady z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającego
przepisy dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania
niektórych pasażowalnych encefalopatii gąbczastych ( 3 ).
(13)
Nowe ramy dla doradztwa naukowego i naukowego
wsparcia w dziedzinie bezpieczeństwa żywności ustalone
w rozporządzeniu (WE) nr 178/2002 Parlamentu Euro-
pejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustana-
wiającym ogólne zasady i wymagania prawa
żywnościowego, powołującym Europejski Urząd ds.
Bezpieczeństwa Żywności i ustanawiającym procedury
w zakresie bezpieczeństwa żywności ( 2 ) powinny być
stosowane przy zbieraniu i analizowaniu odpowiednich
danych.
(20)
W celu zapewnienia, że zebrane informacje na temat
chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników
chorobotwórczych mogą być skutecznie wykorzysty-
wane, należy ustanowić właściwe zasady dotyczące
wymiany wszystkich istotnych informacji. Informacje te
powinny być zbierane w Państwach Członkowskich i
przekazywane Komisji w formie sprawozdań przesyła-
nych następnie do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeń-
stwa Żywności i niezwłocznie podawanych do
publicznej wiadomości w odpowiedni sposób.
(14)
W przypadku gdy konieczne jest uproszczenie opraco-
wania i porównania danych, monitorowanie powinno
być przeprowadzane w sposób zharmonizowany.
Umożliwi to ocenę tendencji i źródeł chorób odzwierzę-
cych i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych we
Wspólnocie. Zebrane dane wraz z danymi z innych
źródeł powinny stanowić podstawę do oceny ryzyka
odzwierzęcych organizmów chorobotwórczych.
(21)
Sprawozdania powinny być przedkładane corocznie.
Jednakżejeżeli wymagają tego okoliczności, należy
sporządzić dodatkowe sprawozdania.
(22)
Właściwe może okazać się wyznaczenie krajowych i
wspólnotowych laboratoriów referencyjnych w celu
zapewnienia wytycznych i wsparcia w zakresie przepro-
wadzania analiz i badań chorób odzwierzęcych i odzwie-
rzęcych
(15)
Priorytet należy przyznać tym chorobom odzwierzęcym,
które stanowią największe ryzyko dla zdrowia ludzi.
Jednakże systemy monitorowania powinny również
ułatwić wykrywanie pojawiających się i nowych chorób
odzwierzęcych oraz nowych szczepów odzwierzęcych
organizmów chorobotwórczych.
czynników
chorobotwórczych
objętych
zakresem zastosowania niniejszej dyrektywy.
(23)
Decyzja Rady 90/424/EWG z dnia 26 czerwca 1990 r.
w sprawie wydatków w dziedzinie weterynarii ( 4 )
powinna zostać zmieniona w zakresie, w jakim dotyczy
szczegółowych zasad regulujących wspólnotowy wkład
finansowy w niektóre działania dotyczące monitoro-
wania i zwalczania chorób odzwierzęcych i odzwierzę-
cych czynników chorobotwórczych.
(16)
Alarmujące pojawienie się oporności na środki przeciw-
drobnoustrojowe (przeciwdrobnoustrojowe produkty
lecznicze i przeciwdrobnoustrojowe dodatki paszowe)
stanowi cechę, która powinna podlegać monitorowaniu.
Należy przewidzieć objęcie monitorowaniem nie tylko
( 3 ) Dz.U. L 147 z 31.5.2001, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmie-
nione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1494/2002 (Dz.U. L 225 z
22.8.2002, str. 3).
( 4 ) Dz.U. L 224 z 18.8.1990, str. 19. Decyzja ostatnio zmieniona
decyzją 2001/572/WE (Dz.U. L 203 z 28.7.2001, str. 16).
( 1 ) Dz.U. L 325 z 12.12.2003, str. 1.
( 2 ) Dz.U. L 31 z 1.2.2002, str. 1.
455838142.001.png 455838142.002.png 455838142.003.png 455838142.004.png
346
PL
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej
03/t. 41
(24)
Należy ustanowić właściwe procedury umożliwiające
zmianę niektórych przepisów niniejszej dyrektywy w
celu uwzględnienia postępu naukowo-technicznego oraz
przyjęcie środków wykonawczych i przejściowych.
chorób zakaźnych przenoszonych przez człowieka, bezpie-
czeństwa i higieny pracy, technologii genetycznej oraz pasażo-
walnych encefalopatii gąbczastych.
(25)
W celu uwzględnienia postępu naukowo-technicznego
należy zapewnićścisłą i skuteczną współpracę między
Komisją aPaństwami Członkowskimi w ramach stałego
komitetu ustanowionego w rozporządzeniu (WE)
nr 178/2002.
Artykuł 2
Definicje
Dla celów niniejszej dyrektywy stosuje się następujące definicje:
(26)
Państwa Członkowskie nie są w stanie samodzielnie
zebrać porównywalnych danych stanowiących podstawę
do oceny ryzyka odzwierzęcych organizmów chorobot-
wórczych mających znaczenie na poziomie wspólno-
towym. Zbieranie takich danych na poziomie wspólno-
towym pozwoli osiągnąć lepsze wyniki. Wspólnota
może bowiem przyjąć środki zgodnie z zasadą pomocni-
czości określoną w art. 5 Traktatu. Zgodnie z zasadą
proporcjonalności określoną w tym artykule niniejsza
dyrektywa nie wykracza poza to, co jest konieczne do
osiągnięcia tych celów. Odpowiedzialność za ustano-
wienie i utrzymanie systemów monitorowania powinna
spoczywać na Państwach Członkowskich.
1) definicje ustanowione w rozporządzeniu (WE) nr 178/2002;
oraz
2) następujące definicje:
a) „choroba odzwierzęca” oznacza jakąkolwiek chorobę i/
lub zakażenie przenoszone bezpośrednio lub pośrednio
między zwierzętami a ludźmi w naturalny sposób;
b) „odzwierzęcy czynnik chorobotwórczy” oznacza
wszelkie wirusy, bakterie, grzyby, pasożyty lub inne
jednostki biologiczne, które mogą wywołać chorobę
odzwierzęcą;
c) „oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe” oznacza
zdolność niektórych gatunków drobnoustrojów do
przeżycia, a nawet do wzrostu przy danej koncentracji
czynnika przeciwdrobnoustrojowego, która jest zazwy-
czaj wystarczająca do powstrzymania lub zabicia drob-
noustrojów tego samego gatunku;
d) „ognisko przenoszone przez żywność” oznacza zjawisko,
odnotowane w danych okolicznościach, dwóch lub
więcej przypadków wystąpienia tej samej choroby i/lub
tego samego zakażenia u ludzi, lub sytuację, w której
odnotowana liczba przypadków przekracza liczbę ocze-
kiwaną, a przypadki są powiązane, lub prawdopodobnie
są powiązane, z tym samym źródłem żywności;
e) „monitorowanie” oznacza system zbierania, analizowania
i rozpowszechniania danych dotyczących występowania
chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników
chorobotwórczych oraz związanej z nimi oporności na
środki przeciwdrobnoustrojowe.
(27)
Środki niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy
należy przyjąć zgodnie z decyzją Rady 1999/468/WE z
dnia 28 czerwca 1999 r. ustanawiającą warunki wyko-
nywania kompetencji wykonawczych przyznanych
Komisji ( 1 ),
PRZYJMUJĄ NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
ROZDZIAŁ I
PRZEPISY WSTĘPNE
Artykuł 1
Przedmiot i zakres
1. Niniejsza dyrektywa ma na celu zapewnienie, że choroby
odzwierzęce i odzwierzęce czynniki chorobotwórcze oraz
związana z nimi oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe
są odpowiednio monitorowane, zaś ogniska chorób przeno-
szone przez żywność są przedmiotem odpowiedniego badania
epidemiologicznego, co umożliwia zbieranie we Wspólnocie
informacji niezbędnych do oceny właściwych tendencji i
źródeł.
Artykuł 3
Zobowiązania ogólne
1. Państwa Członkowskie zapewniają, że dane dotyczące
występowania chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czyn-
ników chorobotwórczych oraz związanej z nimi oporności na
środki przeciwdrobnoustrojowe są zbierane, analizowane i
niezwłocznie publikowane zgodnie z wymaganiami niniejszej
dyrektywy i wszelkich przepisów przyjętych w jej zastoso-
waniu.
2. Niniejsza dyrektywa obejmuje:
a) monitorowanie chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych
czynników chorobotwórczych;
b) monitorowanie związanej z nimi oporności na środki prze-
ciwdrobnoustrojowe;
c) badanie epidemiologiczne ognisk przenoszonych przez
żywność; oraz
d) wymianę informacji związanych z chorobami odzwierzę-
cymi i odzwierzęcymi czynnikami chorobotwórczymi.
2. Każde Państwo Członkowskie wyznacza właściwy organ
lub właściwe organy do celów niniejszej dyrektywy i powia-
damia o tym Komisję.Jeżeli Państwo Członkowskie wyznaczy
więcej niż jeden właściwy organ, to:
a) powiadamia Komisję owłaściwym organie, który będzie
działał w charakterze punktu kontaktowego w celu kontak-
towania się z Komisją; oraz
3. Niniejszą dyrektywę stosuje się bez uszczerbku dla
bardziej szczegółowych przepisów wspólnotowych dotyczą-
cych zdrowia zwierząt, żywienia zwierząt, higieny żywności,
b) zapewnia, żewłaściwe organy współpracują ze sobą tak,
aby zagwarantować odpowiednie spełnienie wymagań
niniejszej dyrektywy.
( 1 ) Dz.U. L 184 z 17.7.1999, str. 23.
455838142.005.png 455838142.006.png 455838142.007.png 455838142.008.png
03/t. 41
PL
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej
347
3. Każde Państwo Członkowskie zapewnia, że efektywna i
stała współpraca oparta na swobodnej wymianie informacji
ogólnych oraz, w miarę potrzeby, danych szczególnych została
ustanowiona między właściwym organem lub właściwymi
organami wyznaczonymi do celów niniejszej dyrektywy a:
c) ich konsekwencji gospodarczych w odniesieniu do opieki
zdrowotnej zwierząt i ludzi oraz przedsiębiorstw paszowych
i żywnościowych;
d) tendencji epidemiologicznych w populacjach zwierząti
ludzi, paszach i żywności.
a) właściwymi organami do celów prawodawstwa wspólnoto-
wego w zakresie zdrowia zwierząt;
5. Monitorowanie opiera się na systemach stosowanych w
Państwach Członkowskich. Jednakże w razie potrzeby uprosz-
czenia opracowania i porównania danych mogą zostać ustano-
wione szczegółowe zasady monitorowania chorób odzwierzę-
cych i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych wymienio-
nych w załączniku I do niniejszej dyrektywy zgodnie z
procedurą określoną w art. 12 ust. 2 oraz przy uwzględnieniu
innych reguł wspólnotowych ustanowiony w dziedzinie
zdrowia zwierząt, higieny żywności i chorób zakaźnych ludzi.
b) właściwymi organami do celów prawodawstwa wspólnoto-
wego w zakresie pasz;
c) właściwymi organami do celów prawodawstwa wspólnoto-
wego w zakresie higieny żywności;
d) strukturami i/lub organami określonymi w art. 1 decyzji
nr 2119/98/WE;
e) innymi zainteresowanymi organami i organizacjami.
Takie szczegółowe zasady prowadzą do ustanowienia minimal-
nych wymagań w zakresie monitorowania niektórych chorób
odzwierzęcych lub odzwierzęcych czynników chorobotwór-
czych. Określają one w szczególności:
4. Każde Państwo Członkowskie zapewnia, że odpowiedni
urzędnicy właściwego organu lub właściwych organów określo-
nych w ust. 2 podejmą, w miarę potrzeby, odpowiednie szko-
lenie wstępne i dalsze szkolenia w zakresie weterynarii, mikro-
biologii lub epidemiologii.
a) populację lub podpopulacje zwierząt lub odcinki łańcucha
pokarmowego, które mają być objęte monitoringiem;
ROZDZIAŁ II
MONITOROWANIE CHORÓB ODZWIERZĘCYCH
I ODZWIERZĘCYCH CZYNNIKÓW CHOROBOTWÓR-
CZYCH
b) charakter i rodzaj danych, które mają być zebrane;
c) definicje przypadków;
d) systemy pobierania próbek, które mają być stosowane;
Artykuł 4
e) metody laboratoryjne, które mają być stosowane przy prze-
prowadzaniu badań; oraz
Ogólne zasady monitorowania chorób odzwierzęcych
i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych
f) częstotliwość sporządzania sprawozdań, łącznie z wytycz-
nymi dotyczącymi przekazywania sprawozdań między orga-
nami lokalnymi, regionalnymi i centralnymi.
1. Państwa Członkowskie zbierają odpowiednie i porówny-
walne dane w celu określenia i scharakteryzowania zagrożeń,
oceny narażenia i scharakteryzowania ryzyka związanych z
chorobami odzwierzęcymi i odzwierzęcymi czynnikami choro-
botwórczymi.
6. Przy podejmowaniu decyzji o proponowaniu szczegóło-
wych zasad zgodnie z ust. 5 w celu harmonizacji rutynowego
monitorowania chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czyn-
ników chorobotwórczych Komisja przyznaje priorytet
chorobom odzwierzęcym i odzwierzęcym czynnikom choro-
botwórczym wymienionym w części A załącznika I.
2. Monitorowanie obejmuje odcinek lub odcinki łańcucha
pokarmowego najbardziej odpowiednie dla danej choroby
odzwierzęcej lub danego odzwierzęcego czynnika chorobot-
wórczego:
Artykuł 5
a) na poziomie produkcji podstawowej; i/lub
b) na innych odcinkach łańcucha pokarmowego, łącznie z
żywnością i paszą.
Skoordynowane programy monitorowania
1. Jeżeli dane zebrane podczas rutynowego monitorowania
zgodnie z przepisami art. 4 nie są wystarczające, zgodnie z
procedurą określoną w art. 12 ust. 2 mogą zostać ustano-
wione skoordynowane programy monitorowania dotyczące
jednej lub wielu chorób odzwierzęcych i/lub odzwierzęcych
czynników chorobotwórczych. Skoordynowane programy
monitorowania mogą zostać ustanowione, w szczególności w
przypadku gdy zostaną określone szczególne potrzeby, w celu
oceny ryzyka lub ustanowienia wartości referencyjnych w
odniesieniu do chorób odzwierzęcych lub odzwierzęcych czyn-
ników chorobotwórczych na poziomie Państw Członkowskich
lub na poziomie wspólnotowym.
3. Monitorowanie obejmuje choroby odzwierzęce i odzwie-
rzęce czynniki chorobotwórcze wymienione w części A
załącznika I. W przypadku gdy sytuacja epidemiologiczna w
danym Państwie Członkowskim tego wymaga, monitorowaniu
podlegają również choroby odzwierzęce i odzwierzęce czynniki
chorobotwórcze wymienione w części B załącznika I.
4. Załącznik I może zostać zmieniony zgodnie z procedurą
określoną w art. 12 ust. 2 poprzez dodanie do wykazów w
nim zamieszczonych lub skreślenie z nich chorób odzwierzę-
cych lub odzwierzęcych czynników chorobotwórczych, w
szczególności przy uwzględnieniu następujących kryteriów:
a) ich występowania w populacjach zwierząt i ludzi, paszach i
żywności;
b) ciężaru ich skutków dla ludzi;
2. W przypadku ustanowienia skoordynowanego programu
monitorowania wykonane zostaje specjalne odniesienie do
chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobot-
wórczych w populacjach zwierząt określonych w załączniku I
do rozporządzenia (WE) nr 2160/2003.
455838142.009.png 455838142.010.png
348
PL
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej
03/t. 41
3. Minimalne zasady dotyczące ustanowienia skoordynowa-
nych programów monitorowania są określone w załączniku III.
giczne i mikrobiologiczne. Właściwy organ przekazuje Komisji
streszczenie sprawozdania na temat wyników przeprowadzo-
nego dochodzenia (która przesyła go do Europejskiego Urzędu
ds. Bezpieczeństwa Żywności), zawierającego informacje okreś-
lone w części E załącznika IV.
Artykuł 6
Obowiązki przedsiębiorstw żywnościowych
3. Szczegółowe zasady dotyczące badań w sprawie ognisk
przenoszonych przez żywność mogą zostać ustanowione
zgodnie z procedurą określoną w art. 12 ust. 2.
1. Państwa Członkowskie zapewniają, w przypadku gdy
przedsiębiorstwa żywnościowe przeprowadzają badania na
obecność chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników
chorobotwórczych z zastrzeżeniem monitorowania na mocy
art. 4 ust. 2, że:
a) zatrzymują wyniki i podejmują czynności niezbędne do
zachowania wszelkich istotnych izolatów przez okres, który
zostanie określony przez właściwy organ; oraz
b) informują o wynikach właściwy organ lub dostarczą mu
izolaty na jego żądanie.
4. Ustępy 1 i 2 stosuje się bez uszczerbku dla przepisów
wspólnotowych dotyczących bezpieczeństwa produktów,
systemów wczesnego ostrzegania i reagowania w celu zapobie-
gania i zwalczania chorób zakaźnych ludzi, higieny żywności i
wymagań ogólnych prawa żywnościowego, w szczególności
wymagań dotyczących środków i procedur nadzwyczajnych
mających na celu wycofanie żywności i pasz z rynku.
ROZDZIAŁ V
WYMIANA INFORMACJI
2. Szczegółowe przepisy wykonawcze do niniejszego
artykułu mogą zostać ustanowione zgodnie z procedurą
określoną w art. 12 ust. 2.
Artykuł 9
ROZDZIAŁ III
OPORNOŚĆ NA ŚRODKI PRZECIWDROBNOUSTRO-
JOWE
Ocena tendencji i źródeł chorób odzwierzęcych, odzwie-
rzęcych czynników chorobotwórczych i oporności na
środki przeciwdrobnoustrojowe
1. Państwa Członkowskie dokonują oceny tendencji i źródeł
chorób odzwierzęcych, odzwierzęcych czynników chorobot-
wórczych oraz oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe
na ich terytorium.
Artykuł 7
Monitorowanie oporności na środki przeciwdrobnoustro-
jowe
1. Państwa Członkowskie zapewniają, zgodnie z wymaga-
niami określonymi w załączniku II, że monitorowanie
dostarcza porównywalnych danych na temat występowania
oporności odzwierzęcych czynników chorobotwórczych na
środki przeciwdrobnoustrojowe oraz, w zakresie, w jakim
stanowią zagrożenie dla zdrowia publicznego, inne czynniki.
Każde Państwo Członkowskie przekazuje Komisji, do końca
maja każdego roku, sprawozdanie na temat tendencji i źródeł
chorób odzwierzęcych, odzwierzęcych czynników chorobot-
wórczych oraz oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe,
obejmujący dane zebrane zgodnie z art. 4, 7 i 8 w trakcie
poprzedniego roku. Sprawozdania i wszelkie ich streszczenia są
udostępniane opinii publicznej.
Sprawozdania zawierają również informacje określone w art. 3
ust. 2 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 2160/2003.
2. Monitorowanie takie uzupełnia monitorowanie izolatów
ludzkich prowadzone zgodnie z decyzją nr 2119/98/WE.
3. Szczegółowe przepisy wykonawcze do niniejszego
artykułusą ustanawiane zgodnie z procedurą określoną w
art. 12 ust. 2.
Minimalne wymagania dotyczące sprawozdań są ustanowione
wzałączniku IV. Szczegółowe zasady dotyczące oceny tych
sprawozdań, łącznie z formatami i minimalnymi informacjami,
które musza zostać zawarte, mogą zostać ustanowione zgodnie
z procedurą określoną w art. 12 ust. 2.
Jeżeli okoliczności tego wymagają, Komisja możezażądać
szczególnych informacji dodatkowych, zaś Państwa Członkow-
skie przedkładają sprawozdania Komisji na jej żądanie lub z
własnej inicjatywy.
ROZDZIAŁ IV
OGNISKA PRZENOSZONE PRZEZ ŻYWNOŚĆ
Artykuł 8
Badanie epidemiologiczne w zakresie ognisk przenoszo-
nych przez żywność
2. Komisja przesyła sprawozdania określone w ust. 1 do
Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, który bada
je, a następnie, przed końcem listopada, publikuje streszczenie
sprawozdania na temat tendencji i źródeł chorób odzwierzę-
cych, odzwierzęcych czynników chorobotwórczych oraz opor-
ności na środki przeciwdrobnoustrojowe we Wspólnocie.
1. Państwa Członkowskie zapewniają, w przypadku gdy
przedsiębiorstwo żywnościowe przekazuje informacje właści-
wemu organowi zgodnie z art. 19 ust. 3 rozporządzenia (WE)
nr 178/2002, że odpowiednie środki spożywcze, lub ich
właściwe próbki, zostają zachowane, aby nie utrudniać badania
w laboratorium lub badania w sprawie jakiegokolwiek ogniska
przenoszonego przez żywność.
Przy przygotowywaniu sprawozdania Europejski Urząd ds.
Bezpieczeństwa Żywności może uwzględnić inne dane przewi-
dziane przez prawodawstwo wspólnotowe, w szczególności:
— artykuł 8 dyrektywy 64/432/EWG,
— artykuł 14 ust. 2 dyrektywy 89/397/EWG ( 1 ),
2. Właściwy organ prowadzi badania w sprawie ognisk
przenoszonych przez żywność we współpracy z organami
określonymi w art. 1 decyzji nr 2119/98/WE. Badania dostar-
czają danych na temat profilu epidemiologicznego, środków
spożywczych, które mogą być związane z ogniskiem oraz
potencjalnych przyczyn ogniska. Badania obejmują, w takim
zakresie, w jakim to możliwe, odpowiednie analizy epidemiolo-
( 1 ) Dyrektywa Rady 89/397/EWG z dnia 14 czerwca 1989 r. w sprawie
urzędowej kontroli środków spożywczych (Dz.U. L 186 z
30.6.1989, str. 23).
455838142.011.png 455838142.012.png 455838142.013.png 455838142.014.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin