Kremówki.docx

(11 KB) Pobierz

Kremówki

Ciasto francuskie:
30 dag mąki, 30 dag masła lub margaryny, 1 jajko i 1 żółtko, 1 łyżka octu, trochę wody (2-3 łyżki)

Wykonanie:
Z mąki, jaj i wody z octem zarobić ciasto, mokre jak na pierogi. (Ciasto należy robić w chłodnym miejscu). Zostawić pod przykryciem na godzinę. Następnie rozwałkować, uformować kwadrat, włożyć do środka miękkie, lekko rozwałkowane masło. Ciasto złożyć w kopertę i delikatnie rozwałkować, tak aby masło nie wyszło na zewnątrz. Podsypać mąką. Ciasto ponownie złożyć w kopertę i rozwałkować; tę czynność powtórzyć 3 razy w odstępie ok. 10 min – aż masło całkowicie „wrobi się” w ciasto. Na koniec ciasto podzielić na dwie części i każdą oddzielnie upiec w temp. 180-200ºC.

Masa:
15 żółtek, 10-15 dag cukru, 1 l mleka, 1 kostka masła (25 dag), 1 szklanka zwykłej mąki,? torebki cukru wanilinowego

Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dolać szklankę zimnego mleka i wymieszać. Następnie dodać szklankę mąki i ponownie dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować i wlać do niego żółtka wymieszane z mąką. Gotować 3 min na wolnym ogniu na gładką masę, cały czas mieszając. Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie masło utrzeć i cały czas ucierając, dodawać po łyżce kremu. Gotową masę umieścić między płatami ciasta francuskiego.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin