CIACHO SEROWO JAGODOWE.rtf

(2 KB) Pobierz

CIACHO SEROWO_JAGODOWE

:Składniki na ciasto:

*2 szklanki mąki

*3/4 szklanki cukru

*pół kostki (125g) zimnego masła

*pół łyżeczki proszku do pieczenia

*pół łyżeczki sody oczyszczonej

*szczypta soli

*1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

*3/4 szklanki jogurtu naturalnego

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilli

*1 duże jajko

 

Składniki na masę serową:

*170g kremowego serka np. Philadelphia (ja użyłam gotowego do wypieków

  serka śmietankowego)

*1/4 szklanki cukru

*1 łyżeczka soku z cytryny

*1 duże jajko

 

Składniki na masę jagodową:

*1 szklanka jagód (dałam mrożone)

*1/4 szklanki soku jabłkowego (ja dałam kubusia, bo tylko taki miałam)

*1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki wody

 

Ponadto:

*pół szklanki płatków migdałowych

 

Jagody wsypać do garnuszka, dodać sok i zagotować. Gotować na małym ogniu około 3 minuty , mieszając od czasu do czasu. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać do jagódek, wymieszać i chwilkę pogotować do zgęstnienia. Przestudzić.

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i posiekać, aż masło zmieni się w grudki (jak kruszonka). Pół szklanki odsypać, a resztę przesypać do większej miski. Następnie dodać proszek do pieczenia, sodę, skórkę z cytryny i wymieszać.

Jogurt wymieszać z ekstraktem waniliowym i jajkiem, dodać do składników suchych i wymieszać.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto przełożyć do tortownicy, wygładzić.

Ser ubić z cukrem, jajkiem i sokiem z cytryny na gładką masę. Rozłożyć na powierzchni ciasta zostawiając po bokach 2 cm margines. Następnie delikatnie na serze rozłożyć masę jagódkową.

Do odłożonej 1/2 szklanki okruchów dodać płatki migdałowe, wymieszać i posypać powierzchnię ciasta, głównie na jego brzegach.

Piec w temperaturze 180 stopni, aż powierzchnia będzie ozłocona.

Smacznego :)

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin