Omlet z owocami z kompotuPorcja dla 2-4 osob. Czas przygotow. 30 min.5 jaj,3 lyzki masla,1 lyzeczka cukru, sol,1 lyzka konfitury wisniowej (bez syropu),400 g owocow z kompotu bez pestek (wisnie, morele, brzoskwinie,gruszki, jablka, sliwki),50 ml likieru,50 ml rumu do zapalania.Syrop:200 ml wody,120 g cukru,1/4 laski wanilii.1. Owoce z kompotu osaczyc na sicie. Jablka, gruszki i brzoskwinie pokroic napaseczki. Wisnie, sliwki i morele przekroic na pol. Z wody i cukru przygotowac syrop. Wlozyc pokrojone owoce, gotowac 2 min. Wyjac z syropu, przelozycdo miseczki, zalac likierem.2. Jaja ubic z cukrem i odrobina soli. Podgrzac lekko 1 lyzke masla, wlacdo jajek, jeszcze przez chwile ubijac.3. Na patelni rozgrzac reszte masla. Wlac ubite jaja, smazyc na srednim ogniu,podwazajac brzegi szerokim nozem, by cala masa jajeczna splynela pod spodomletu.4. Na usmazony omlet polozyc konfiture i polowe owocow. Zlozyc omlet na pol,zsunac na ogrzany polmisek. Reszte owocow ulozyc obok omletu. Polac podgrzanym rumem, zapalic, od razu podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 36.
pio944