NADZIEWANA WOŁOWINA
· 1 kg wołowiny z kością
· 2 łyżki tłuszczu
· 3 pieczarki
· 2 średnie cebule
· 1 łyżka posiekanej słoniny
· 2 ząbki czosnku
· 2 ogórki konserwowe
· ½ łyżki tymianku
· ½ łyżeczki bazylii
· 1 jajko
· sól , pieprz
W mięsie naciąć kieszenie grubości ok. 1,5 cm. natrzeć solą . Ogórki , pieczarki , cebule , i czosnek posiekać , dodać pozostałe składniki farszu wymieszać przyprawić pieprzem i solą . Kieszenie mięsa wypełnić farszem , związać nitką włożyć do brytfanny posmarować tłuszczem . Wstawić do gorącego piekarnika , piec 80 min. w temp 200’ C , polewać sosem do pieczenia , zdjąć nitkę podawać z kaszą gryczaną i jarzynami .
tatanka.com