Nadziewana wołowina.doc

(20 KB) Pobierz

NADZIEWANA WOŁOWINA

 

·        1 kg wołowiny z kością

·        2 łyżki tłuszczu

·        3 pieczarki

·        2 średnie cebule

·        1 łyżka posiekanej słoniny

·        2 ząbki czosnku

·        2 ogórki konserwowe

·        ½ łyżki tymianku

·        ½ łyżeczki bazylii

·        1 jajko

·        sól , pieprz

 

              W mięsie naciąć kieszenie grubości ok. 1,5 cm. natrzeć solą . Ogórki , pieczarki , cebule , i czosnek posiekać , dodać pozostałe składniki farszu wymieszać przyprawić pieprzem i solą . Kieszenie mięsa wypełnić farszem , związać nitką włożyć do brytfanny posmarować tłuszczem . Wstawić do gorącego piekarnika , piec 80 min. w temp 200’ C , polewać sosem do pieczenia , zdjąć nitkę podawać z kaszą gryczaną i jarzynami .

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin