Pieczony udziec jagnięcy.rtf

(7 KB) Pobierz
Pieczony udziec jagniêcy

Pieczony udziec jagnięcy

 

Składniki na 6-8 porcji:

3 łki gruboziarnistej musztardy

2 ząbki czosnku posiekanego

1,5 łeczki pokruszonych liści rozmarynu

pół łeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

udziec jagnięcy, bez kości zwinięty i związany (ok. 1,8 kg)

galaretka miętowa (według uznania)

 

Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Następnie wymieszaj musztardę, czosnek, rozmaryn i pieprz, powstałą masą natrzyj powierzchnię mięsa. Mięso możesz wł do lodówki nawet dobę przed pieczeniem.

 

Mięso połóż na ruszcie w brytfannie wyłonej folią. W najgrubszą część mięsa wsuń termometr.

 

Piecz przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 160°C. Piecz jeszcze 45 minut na każdy kilogram mięsa lub do chwili, gdy termometr wskaże 72°C (w przypadku udźca średnio wypieczonego).

 

Pieczeń przenieś na deskę do krojenia, luźno owiń folią i odstaw na 10 minut. Temperatura mięsa wzrośnie jeszcze nieznacznie, 2,4-4,8°C.

 

Usuń z mięsa sznurki, pieczeń pokrój w cienkie plastry. Pieczony udziec możesz podać - według uznani - z miętową galaretką. Jeśli chcesz, by mięso miało intensywny, ostry smak, przed pieczeniem powkładaj w nie pokrojone w paski ząbki czosnku.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin