Brzoskwinie w szampaniePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.4 brzoskwinie,220 ml syropu waniliowego (przepis "plonace sliwki" w "desery"500 ml wytrawnego szampana,1 mala laska wanilii,200 g truskawek,250 g bitej smietany,2 lyzki cukru,2 lyzki swiezych poziomek do przybrania,4 listki swiezej miety do przybrania.1. Brzoskwinie naciac delikatnie wzdluz obwodu, po czym zanurzyc na 30 sek wewrzacej wodzie. Wyjac, osaczyc, schlodzic i obrac ze skorek. Wanilie drobnoposiekac.2. Polaczyc ze soba syrop, wino i posiekana wanilie, wymieszac i zagotowac. Ostroznie wkladac obrane brzoskwinie i gotowac je w tej mieszaninie 5 min namalym ogniu. Wyjac, osaczyc i odstawic. Sos z gotowania przecedzic, nastepnie silnie oziebic.3. Truskawki przefasowac przez sito, utrzec z cukrem, dodac bita smietane istarannie wymieszac.4. Brzoskwinie ukladac na puree truskawkowym. Przybrac swiezymi poziomkami ilistkami miety, po czym podawac. Osobno, w kieliszkach podac schlodzony sosz gotowania.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 54.
czajkpiotr69