Zielone pesto z bazylii
Składniki
duży pęczek świeżej bazylii
pół szklanki dobrej oliwy
4 ząbki czosnku
2 łyżki orzeszków pini (można zastąpić pestkami słonecznika)
0,5 ugotowanego ziemniaka
sól
pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składnik wrzucasz do miksera lub blendera i miksujesz.
Jeśli nie zużyjesz wszystkiego od razu to można go przechowywać w małym słoiczku w lodówce.
Pesto rossi z suszonych pomidorów
Składniki:
6- 8 suszonych pomidorów
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki świeżych liści bazylii
0,5 szklanki startego parmezanu
2 obrane ząbki czosnku
3 łyżki pestek z dyni
0,5 oliwy - najlepiej, w której znajdowały się suszone pomidory
czarny pieprz świeżo zmielony
Wszystkie składnik wrzucasz do miksera lub blendera i miksujesz do uzyskania gładkiej masy.
To pesto może służyć jako sos do makaronu oczywiście, ale można nim też posmarować grzanki z pieczywa lub zastosować jako dodatek do zupy.
Pesto z pietruszki, kaparów i anchois
5- 6 kawałeczków anchois
1 łyżka kaparów
0,5 szklanki oliwy
Postępujemy identycznie jak poprzednio - wszystkie składnik wrzucasz do miksera lub blendera i miksujesz do uzyskania gładkiej masy.
Nadaje się do makaronów w dużych rozmiarach, jako sos do mięs smażonych i pieczonych, do grzanek, a można nawet zastosować jako sos do sałatki.
tatanka.com