Pesto na trzy sposoby - makarony sałaty.doc

(2 KB) Pobierz

Zielone pesto z bazylii

 

Składniki

 

duży pęczek świeżej bazylii

 

pół szklanki dobrej oliwy

 

4 ząbki czosnku

 

2 łyżki orzeszków pini (można zastąpić pestkami słonecznika)

 

0,5 ugotowanego ziemniaka

 

sól

 

pieprz

 

Wykonanie:

 

Wszystkie składnik wrzucasz do miksera lub blendera i miksujesz.

 

Jeśli nie zużyjesz wszystkiego od razu to można go przechowywać w małym słoiczku w lodówce.

 

Pesto rossi  z suszonych pomidorów

 

Składniki:

 

6- 8 suszonych pomidorów

 

2 łyżki  natki pietruszki

 

2 łyżki świeżych liści bazylii

 

0,5 szklanki startego parmezanu

 

2 obrane ząbki czosnku

 

3 łyżki pestek z dyni

 

0,5 oliwy - najlepiej, w której znajdowały się suszone pomidory

 

czarny pieprz świeżo zmielony

 

Wykonanie:

 

Wszystkie składnik wrzucasz do miksera lub blendera i miksujesz do uzyskania gładkiej masy.

 

To pesto może służyć jako sos do makaronu oczywiście, ale można nim też posmarować grzanki z pieczywa lub zastosować jako dodatek do zupy.

 

Pesto z pietruszki, kaparów i anchois

 

Składniki:

 

2 łyżki natki pietruszki

 

5- 6 kawałeczków anchois

 

1 łyżka kaparów

 

0,5 szklanki startego parmezanu

 

2 obrane ząbki czosnku

 

3 łyżki pestek z dyni

 

0,5 szklanki oliwy

 

czarny pieprz świeżo zmielony

 

Wykonanie:

 

Postępujemy identycznie jak poprzednio - wszystkie składnik wrzucasz do miksera lub blendera i miksujesz do uzyskania gładkiej masy.

 

Nadaje się do makaronów w dużych rozmiarach, jako sos do mięs smażonych i pieczonych, do grzanek, a można nawet zastosować jako sos do sałatki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin