Tiramisu.docx

(13 KB) Pobierz

Tiramisu - przepis klasyczny


Pyszny, delikatny krem skrywający pyszne biszkopty nasączone mocną kawą z migdałowym aromatem amaretto.

 

20 minut + co najmniej 4 godziny chłodzenia | 4-6 porcji | łatwe

6 żółtek
6 czubatych łyżek cukru
50 dag mascarpone
4 łyżki amaretto (można zastąpić innym mocnym i wyrazistym alkoholem)
około 20 biszkoptów "kocie języczki"
1 i 1/2 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i całkowicie wystudzonej (może być rozpuszczalna)
2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao
opcjonalnie: 2 łyżki startej gorzkiej czekolady

1.      Żółtka przełóż do miski, dodaj cukier i ucieraj mikserem na najwyższych obrotach przez 8-10 minut, aż zamienią się puszysty kogiel-mogiel o barwie prawie białej.

2.      Do masy dodaj mascarpone i miksuj minutę, aż całkowicie połączy się z masą jajeczną.

3.      Do kawy dodaj amaretto. Biszkopty zanurzaj w zimnej kawie na 2-3 sekundy, następnie lekko nimi potrząsając, usuń nadmiar płynu. W płaskim naczyniu ułóż warstwę biszkoptów, zalej je 1/3 masy. Na niej ułóż następną warstwę namoczonych biszkoptów, zalej kremem.
Czynność jeszcze raz powtórz (liczba warstw zależy od wielkości naczynia, czasem będzie ich więcej, czasem mniej, ostatnia warstwa to masa).

4.      Naczynie dokładnie owiń folią spożywczą i wstaw na co najmniej 4 godziny (albo jeszcze lepiej na całą noc) do lodówki.

5.      Przed podaniem deser pokrój na kwadraty nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie i delikatnie wyjmij z naczynia. Każdą porcję posyp kakao i czekoladą. Smakuje jeszcze lepiej z kieliszkiem amaretto!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin