Boczniak dużo.......doc

(39 KB) Pobierz
Gołąbki z grzybami

Gołąbki z grzybami



3 szklanki kaszy gryczanej ugotować w tradycyjny sposób tzn. na szklankę kaszy 1,5 do 2 szklanek wody. Gotować aż kasza zmięknie, wchłonie wodę.Uważać aby nie przypalić. Kaszę tak przygotowana należy włożyć pod poduchę aby w cieple "doszła".
Grzyby suszone, najlepiej prawdziwki i najlepiej dużo ( mogą być także korzenie czyli trzony)ugotowaćw osolonej wodzie. Wystarczy 10 - 15 min. min. Gotować w wiekszej ilości wody gdyż wywar przyda się na sos. Usmażyć 8 dużych cebul na złoty kolor ( nie przypalić!). Ugotowane grzyby przepuścić przez maszynkę. Wymieszać kaszę z rozdrobnionymi grzybami i usmażoną cebulą. Dosolić i dodać pieprzu. Farsz nakładać na obgotowane liście kapusty białej ( może być także włoska). Przed zawijaniem zestrugać grube "nerwy" liścia - lepiej się zwija.
Uformowane gołąbki układać w brytfannie posmarowanej tłuszczem i wyłożonej resztkami z liści kapusty ( zostaja zawsze te najmniejsze ze środka). Nie dolewać wody. Jest jej dość w kapuście. Zapiekać ok. 45 min w piekarniku. Sos przygotować tradycyjnie: do wywaru z grzybów wrzucić trochę zmielonych, dodać mąki i śmietany. Zagotować. Gołąbki podawać polane sosem grzybowym. (Tadeusz)


 

do góry

 

2. Grzyby w pomidorach.


Przepis mówi o opieńkach ale sądzę, że z powodzeniem można tak potraktować również inne "blaszkowce" np. gąski. Ostatnio rzadko zbieram opieńki jako, że szlachetniejszego grzyba nie brakuje ale mogą przyjść takie czasy, że i opieńka będzie dobra.
A oto przepis:

3 kg opieniek świeżych, oczyszczonych
i odcedzonych z wody.
Pół litra ( ale oleju)
Pół kg cebuli
2 słoiczki ( 200 ml) przecieru pomidorowego
oraz przyprawy do smaku tj.: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe.

Cebulę pokroić na grube plastry, zeszklić na oleju. Grzyby obgotować ok. 10 minut, odcedzić, zmieszać z usmażona cebulą i dodać przyprawy i przecier pomidorowy. Smażyć na wolnym ogniu ok. 45 min a nastepnie gorące wkładać do słoików.Po 24 godzinach pasteryzować ok. 20 min.

Tak mówi przepis. Wydaje się ciekawy a na uwagę zasługują dwie rzeczy:
- można w nowy sposób konserwować opieńki, które jak już wyrosną to można "kosić";
- potrawa nie zawiera octu co dla wielu osób może być ważne.
W związku z tym, że przepis jest nowy i nigdy go nie sprawdziłem mam pewne uwagi wynikające z własnego doświadczenia:

Uwaga nr1. Jeżeli grzyby są obgotowane a cebula usmażona nie widzę sensu smażenia finalnego przez 45 minut. Czas wzięto z kapelusza. Wystarczy 20 minut.

Uwaga nr 2.Smażenie finalne z dodatkiem liści laurowych może spowodować, że podczas mieszania liście się pokruszą. Osobiście obgotowałbym przez 5 minut liście laurowe i ziele angielskie w niewielkiej ilości wody z dodatkiem przecieru pomidorowego a następnie odcedzony wywar wlałbym do mieszanki grzybowo - cebulowej.

Uwaga nr 3. Jeżeli potrawa nie zawiera środków konserwujących ( octu) należy słoiki przed napełnieniem wyprażyć i to samo zrobić z zakrętkami. Wprawdzie w tak przygotowanej konserwie jest środek zakwaszający
( przecier) ale to może być za mało.

Uwaga nr 4. Czas pasteryzacji powinno sie wydłużyć przy korzystaniu ze słoików dużych np. litrowych.

Uwaga nr. 5. Nie sądzę, by warunkiem zrobienia dobrej potrawy było użytkowanie przecieru np. z Pudliszek. Przecier można sobie zrobić samemu, ma inny smak niż przeciery produkowane fabrycznie.
(Tadeusz)


 

do góry

 

3. Placki ziemniaczane z grzybami


Składniki: 1 kg ziemniaków, 5 dkg grzybów suszonych, 2 jajka, 5 łyżek mąki, 4 ząbki czosnku, kminek, majeranek, sól,olej do smażenia.

Grzyby namoczone ugotować i po wystudzeniu przepuścić przez maszynkę. Ziemniaki utrzeć, dodać do nich przygotowane grzyby, jajka, roztarty czosnek i do smaku sól, pieprzmajeranek i szczyptę zmielonego kminku. Wszystko wymieszać a w razie potrzeby rozrzedzić niewielka ilościa mleka. Smażyć na oleju jak tradycyjne placki.
(Tadeusz)


 

do góry

 

4. Pasta jajeczna z grzybami marynowanymi


Składniki: 6 jajek, 20 dkg marynowanych grzybów, 10 dkg wędzonego boczku albo wędzonej słoniny, 2 kiszone ogórki ( nieduże)
pieprz i sól do smaku.

Pokroić drobno boczek( słoninę), podsmażyć, wbić jajka i usmażyć niezbyt gestą jajecznicę.
Do jajecznicy dodać pokrojone drobno grzybki i ogórki, dodać do smaku soli i pieprzu i dobrze wymieszać ( mozna zmiksować). Pastą smarować kromki chleba.
(Tadeusz)


 

do góry

 

5. Pasta z suszonych grzybów


Składniki: 10 dkg suszonych grzybów, 1 cebula, olej, sól, ocet.

Grzyby dobrze ugotować i zemleć na maszynce. Cebulkę usmażyć na oleju. Połączyć grzyby i cebulę, dodać do smaku przyprawy i dobrze wymieszać. W razie potrzeby dodać łyżeczkę oleju.
(Tadeusz)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin