Pasztet wielkanocny.pdf

(126 KB) Pobierz
Pasztet wielkanocny *
Pasztet wielkanocny *
Składniki:
Mięso z 1 królika
Mięso gulaszowe z dzika - 0,7 kg
Wątróbka drobiowa - 0,3 kg
Cebula - 0,2 kg
Czosnek - 0,05 kg
Słonina - 0,3 kg
Jaja - 5 szt.
Czerstwa bułka - 0,15 kg
Śliwki suszone - 0,1 kg
Morele suszone - 0,1 kg
Figi suszone - 0,08 kg
Sól, pieprz
Owoc jałowca, liść laurowy, ziele angielskie
Sposób przyrządzenia:
Mięso z królika i dzika podsmażyć z cebulą, dodać sparzoną wątróbkę i przyprawy, a
następnie dusić w niewielkiej ilości wywaru. Gdy mięso zmięknie, dodać czerstwą bułkę w
takiej ilości, aby wchłonęła wywar. Mięso odstawić do ostygnięcia. Pokroić słoninę w kostkę
i sparzyć. Ostudzone mięso zmielić 3 razy, dodać sparzoną słoninę i pokrojone owoce.
Wymieszać wszystko dodając jaja i przyprawić do smaku, a następnie włożyć do form. Piec
w temperaturze 140°C przez około 1,5 godziny. Podawać z brusznicą i chrzanem.
670098936.001.png 670098936.002.png 670098936.003.png 670098936.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin