Piwowarstwo domowe.pdf
(
2740 KB
)
Pobierz
Piwowarstwo domowe
Piwowarstwodomowe
autorzyWikibooks
StworzonenaWikibooks,
bibliotecewolnychpodr¦czników.
Copyright©2008autorzyWikibooks.
Permissionisgrantedtocopy,distributeand/ormodifythisdocumentundertheterms
oftheGNUFreeDocumentationLicense,Version1.2oranylaterversionpublished
bytheFreeSoftwareFoundation;withnoInvariantSections,noFront-CoverTexts,
andnoBack-CoverTexts.Acopyofthelicenseisincludedinthesectionentitled
“GNUFreeDocumentationLicense”.
Udzielasi¦zezwolenianakopiowanie,rozpowszechnianiei/lubmodyfikacj¦tre±ciar-
tykułówpolskichWikibookszgodniezzasadamiLicencjiGNUWolnejDokumentacji
(GNUFreeDocumentationLicense)wwersji1.2lubdowolnejpó¹niejszejopubliko-
wanejprzezFreeSoftwareFoundation;bezSekcjiNiezmiennych,TekstunaPrzedniej
OkładceibezTekstunaTylnejOkładce.Kopiatekstulicencjiznajdujesi¦wcz¦±ci
zatytułowanej„GNUFreeDocumentationLicense”.
Dodatkoweobja±nienias¡podanewdodatku„Dalszewykorzystanietejksi¡»ki”.
Wikibooksnieudziela»adnychgwarancji,zapewnie«aniobietnicdotycz¡cychpo-
prawno±cipublikowanychtre±ci.Nieudzielate»»adnychinnychgwarancji,zarówno
jednoznacznych,jakidorozumianych.
Spistre±ci
Rozdział1.Sprz¦t
.................................... 5
1.1.Podstawowy
..................................... 5
1.2.Zaawansowany
.................................... 7
Rozdział2.Składniki
.................................. 9
2.1.Woda
......................................... 9
2.2. Słód
......................................... 9
2.3.Chmiel
........................................ 10
2.4.Dro»d»epiwowarskie
................................ 10
2.5. Inne
......................................... 11
Rozdział3.Podstawowyproces
............................ 13
3.1. Składniki
....................................... 13
3.2.Próbajodowa
.................................... 14
3.3.Zacieranie
...................................... 14
3.4.Filtracja
....................................... 15
3.5.Gotowanie
...................................... 16
3.6.Chłodzenie
...................................... 16
3.7.Fermentacja
..................................... 17
3.8.Rozlewile»akowaniepiwa
............................. 18
Rozdział4.Przepisy
................................... 21
4.1.Piwagórnejfermentacji
............................... 21
4.2.Piwadolnejfermentacji
............................... 21
Rozdział5.Słowniczek
................................. 23
5.1. Słowniczek
...................................... 23
Rozdział6.ródła
.................................... 25
6.1.Ksi¡»ki
........................................ 25
6.2. Stronyinternetowe
................................. 25
6.3. Inneprzydatneadresy
............................... 25
Rozdział7.Opodr¦czniku
............................... 27
7.1.Krótkoopodr¦czniku
................................ 27
7.2.Autorzy
....................................... 27
DodatekA.Informacjeoplikuihistoria
...................... 29
A.1.Historia
....................................... 29
A.2.InformacjeoplikuPDFihistoria
......................... 29
A.3.Autorzy
....................................... 29
A.4.Grafiki
........................................ 29
4
Spistre±ci
DodatekB.Dalszewykorzystanietejksi¡»ki
................... 31
B.1.Wst¦p
........................................ 31
B.2.Statusprawny
.................................... 31
B.3.WykorzystywaniemateriałówzWikibooks
.................... 31
DodatekC.GNUFreeDocumentationLicense
.................. 33
Spisrysunków
....................................... 41
Rozdział1
Sprz¦t
Nasampocz¡tekpowiniene±zaopatrzy¢si¦wodpowiednisprz¦t.Niemusiszmie¢
wszystkiegoodrazu,by¢mo»eudacisi¦zaadoptowa¢jakie±rzeczyzkuchni,mo»e
maj¡co±twoiznajomi?Zczasemjakju»nabierzeszdo±wiadczenia,przyjdzieczaste»
nabardziejplanowanewydatki.
1.1.Podstawowy
1.1.1.Garnek
Topodstawowyprzyrz¡dkuchenny,wi¦cniepowinnoby¢wi¦kszychproblemów
zjegoznalezieniem.Donaszychcelówpotrzebnyjestgarnek15-litrowy.Generalnie
dozacieraniapotrzebujemygarnka,którymapojemno±¢ok.30-50%wi¦ksz¡odilo±ci
piwa,któr¡chcemyuwarzy¢.Wprzypadkuwarzenia10litrówpiwaprzydasi¦garnek
15-litrowy,wprzypadku20litrówpiwagarnek30-litrowy.
Najlepszyb¦dziegarnekzestalinierdzewnejlubemaliowany(nale»yuwa»a¢na
p¦kni¦cia).Dobrewydaj¡si¦by¢tak»egarnkialuminiowe,nienale»yjednaku»ywa¢
doichmyciazasadowych±rodkówmyj¡cych.Wystrzegajmysi¦garnkówocynkowa-
nych.
Je»eliposiadaszkuchenk¦zceramiczn¡płyt¡grzejn¡,tozwró¢uwag¦,czygarnek
posiadapłaskiedno.
1.1.2.Fermentor
Topojemnikwktórymzachodzifermentacjabrzeczki.Mo»enimby¢ka»dypo-
jemnikprzygotowanyprzezproducentadokontaktuz»ywno±ci¡.Mo»nakupi¢wskle-
pachinternetowychzkranikiemspustowymiskal¡.Donaszychzastosowa«wystar-
czy20-litrowyfermentor,alewi¦kszyb¦dziezdecydowanielepszymrozwi¡zaniem.
Fermentorpowinienby¢ok.30%wi¦kszyni»planowanaobj¦to±¢warki.
Fermentormo»nazast¡pi¢wiadremzpokrywk¡,du»ymgarnkiemlubszklanym
balonemdowina.Toostatnierozwi¡zanieniejestpolecanezewzgl¦dunadu»¡trud-
no±¢zmyciembalonu.
Plik z chomika:
Kebek
Inne pliki z tego folderu:
Sposób Warzenia Piwa Parą - Adam Kasperowski.pdf
(34128 KB)
Nowy Piwowar - Jakub Sroczyński.pdf
(49489 KB)
Praktyczny Wykład Sztuki Gorzelniczéj - Jan Tomas Koncewicz.pdf
(57941 KB)
Piwo ciemne I.doc
(25 KB)
Piwo ciemne II.doc
(25 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin