SMAROWIDŁO BABUNI NA CHLEBSkładniki:
1kg boczku surowego (niewędzonego) najlepiej stosunkowo chudego
30 dag wątróbki drobiowej
3 białe cebule
Liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz niezielony, papryka chilii, gorczyca ,majeranek, lubczyk, ostra papryka
Sposób przygotowania:
Boczek gotujemy około 40 minut w takiej ilości wody, aby przykryła mięso. Do wody dodajemy 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, łyżkę białej gorczycy, łyżeczkę ziaren Czernego pieprzu. Po ugotowaniu wodę zachowujemy a boczek kroimy na mniejsze kawałki a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Mielimy również cebule oraz surową wątróbkę. Zmielone mięso, wątróbkę i cebule łączymy z otartym majerankiem, lubczykiem oraz szklanką wywaru z gotowania boczku. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ostrą papryką. Całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut na średnim ogniu cały czas mieszając. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 40 minut na wolnym ogniu.
marcin7914