Rum.pdf

(184 KB) Pobierz
225628997 UNPDF
Rum
Rum jest wysokoprocentowym napojem alkoholowym produkowanym z trzciny cukrowej (Saccharum officinarum)
lub pochodnej jej melasy. Zawartość alkoholu w rumie waha się pomiędzy 38-80% . Po destylacji rum poddaje
leżakowaniu w beczkach dębowych, ale także beczkach z innych rodzajów drewna. Geograficzne pochodzenie
rumu to przede wszystkim Karaiby i Ameryka Południowa, jednak trunek ten jest również produkowany w
Australii, Indiach i innych obszarach geograficznych.
Jak każdy sławny i mocny alkohol, rum owiany jest mgłą anegdot i historii. Nazwa „rum” prawdopodobnie
pochodzi od niderlandzkiego/flamandzkiego słowa „roemer”, czyli dużego kielicha używanego przez holenderskich
marynarzy. Alternatywna hipotezy głoszą, że słowo rum pochodzi od „rumbullion” znaczącego tyle co rebelia w
języku polskim, saccharum, czyli cukier po łacinie lub „arôme” aromat po francusku.
Historia i pochodzenie rumu
Pierwsze napoje bazujące na trzcinie cukrowej produkowano już w antycznych Indiach i Chinach. Bez destylacji,
żaden z tych alkoholi nie mógł jednak osiągnąć odpowiedniej procentowości alkoholowej. Pierwszy raz produkt
fermentacji melasy/soku z trzciny cukrowej poddano destylacji w XVII wieku na Karaibach. Uważa się, że
pierwsze destylacje rumu przeprowadzano na wyspie Barbados.
Zdefiniowanie rumu nie jest proste ponieważ jego skład i proces produkcji reguluje wiele różnych przepisów
wywodzących się z różnych państw, w których rum powstaje. Np. w Kolumbii minimalna procentowość rumu to
50% podczas gdy w Chile i Wenezueli 40%. W meksyku rum lezakuje tylko 8 miesiecy podczas gdy w Panamie co
najmniej dwa lata.
225628997.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin