Zupa serowa z pulpetami.doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

Na pulpety:

 

0,5 kg wołowiny

1 jajko

sól

pieprz

gałkę muszkatołową

przyprawa maggi

 

Na zupę:

 

2,5 l rosołu  (lub wywaru z warzyw)

2 duże ziołowe serki topione

puszka zielonego groszku

2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

sól

pieprz do smaku

 

Wykonanie:

 

Wołowinę zemleć i połączyć z jajem i przyprawami. Dobrze wyrobić i formować małe kulki (odrobinę większe od orzecha włoskiego). Rosół lub wywar zagotować i wrzucać porcjami mięsne kulki.

 

Pogotować chwilę po wypłynięciu na powierzchnie. Ugotowane wyjąć. Odlać odrobinę rosołu do miseczki i rozpuścić w nim serki - później wlać z powrotem do garnka, wsypać odsączony groszek, pulpety, przyprawić i zagotować lekko. Na koniec dodać szczypiorek. Podawać z pieczywem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin