Produkty:
Na pulpety:
0,5 kg wołowiny
1 jajko
sól
pieprz
gałkę muszkatołową
przyprawa maggi
Na zupę:
2,5 l rosołu (lub wywaru z warzyw)
2 duże ziołowe serki topione
puszka zielonego groszku
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
pieprz do smaku
Wykonanie:
Wołowinę zemleć i połączyć z jajem i przyprawami. Dobrze wyrobić i formować małe kulki (odrobinę większe od orzecha włoskiego). Rosół lub wywar zagotować i wrzucać porcjami mięsne kulki.
Pogotować chwilę po wypłynięciu na powierzchnie. Ugotowane wyjąć. Odlać odrobinę rosołu do miseczki i rozpuścić w nim serki - później wlać z powrotem do garnka, wsypać odsączony groszek, pulpety, przyprawić i zagotować lekko. Na koniec dodać szczypiorek. Podawać z pieczywem.
tatanka.com