Pianka
· Upiec cienki biszkopt kakaowy.
Składniki na masę:
· 0,5 l mleka;
· 25 dag masła;
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
· 2 łyżki mąki pszennej;
· 8 łyżek kokosu;
· 5 żółtek;
· 3-4 łyżki cukru kryształu;
· 1 cukier waniliowy;
Wykonanie:
Z mleka, mąki, żółtek, cukru kryształu, cukru waniliowego, kokosu ugotować budyń. Masło utrzeć na puch i połączyć z przestudzonym budyniem.
Składniki na piankę:
· 5 białek;
· 3/4 szklanki cukru kryształu;
· 1 łyżeczka żelatyny;
· 2 czubate łyżki galaretki czerwonej;
· 3 łyżki wody;
Żelatynę namoczyć w wodzie. Po około 5 minutach dosypać galaretkę i rozpuścić z żelatynę delikatnie podgrzewając (należy koniecznie uważać, żeby galaretki nie zagotować, bo się nie zetnie z pianką). Białka ubić z cukrem na pianę, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę z galaretką. Piankę należy natychmiast wykładać, gdyż szybko tężeje.
Dodatki:
· 1 puszka ananasów;
· 3-4 kostki czekolady;
Przełożenie ciasta:
Ciasto biszkoptowe (można delikatnie naponczować sokiem z ananasów)-połowa masy budyniowej-owoce ananasa-pozostała część masy budyniowej - pianka-starta czekolada.
Uwagi
1. Do masy budyniowej można dodać troszeczkę spirytusu, żeby "zaostrzyć" smak masy.
2. Zanim wybijemy jaja do miski, koniecznie trzeba je sparzyć wrzątkiem. Zagotowuję wodę w czajniku i przelewam wrzątkiem jajka ułożone na sicie.
3. Sok z ananasów wlewam do woreczków na lód i zamrażam. Jest świetnym dodatkiem do różnych napojów oraz wody mineralnej. Polecam:)
guldek2