Bezimienna pychota
Składniki
Ciasto:-kostka masła lub margaryny-4 jajka-szklanka cukru-po szklance mąki pszennej i ziemniaczanej-2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa makowa:-1,5 szklanki maku-3 jajka-2 łyżki mąki ziemniaczanej-¾ szklanki cukru-kostka margaryny-kilka kropli zapachu
migdałowego-bakalie (rodzynki, migdały, orzechy)Masa serowa:-pół kg serka smietankowego o smaku czekoladowym-20 dag masła-budyń wiśniowy-pół szklanki cukru-3-4 jajka-ok 30 dag wiśni bez pestek (mogą być mrożone)-tabliczka czekolady deserowej-łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo:-kg startych jabłek
Ciasto:Margarynę ucieramy ze szklanką cukru i żółtkami na puch. Nadal ucierając, powoli wsypujemy obydwie mąki
wymieszane z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie mieszamy z pianą ubitą z białek.Ciasto dzielimy na 2 części. Połowę wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem i podpiekamy przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.Masa makowa:Mak zalewamy wrzątkiem. Po 20 minutach zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie odlewamy i mielimy 2 razy w maszynce.Zmielony mak łączymy z jajkami, mąką, zapachem i bakaliami. Margarynę zagotowujemy i nie zdejmując z ognia stopniowo dodajemy mak. Dokładnie mieszamy. Masa serowa:Żółtka, masło i cukier ucieramy na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy serek czekoladowy, budyń wiśniowy oraz proszek do pieczenia.Dodajemy osączone wiśnie oraz połamaną na spore kawałki, zmrożoną czekoladę. Następnie łączymy z pianą z białek i delikatnie mieszamy.
Na podpieczone wcześniej ciasto
wykładamy masę makową, starkowane jabłka, masę serową i rozprowadzamy na niej delikatnie pozostałe ciasto.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180oC ok. 1 godz i 15 minut.
guldek2