Gąbka II
Składniki
Ciasto I 8 żółtek 2 całe jajka8 łyżek cukru8 łyżek mąki pszennej2 łyżki proszku do pieczeniaCiasto II8 białek1 szkl. cukru3/4 szkl. mąki pszennej1/2 szkl.suchego maku1 łyżka proszku do pieczeniaMasa:1/2 litra śmietany
30%2 galaretki różne ( agrestowa i wiśniowa)2 łyżki cukru
Wykonanie ciasta I
Całe jajka i żółtka ubić z cukrem (najlepiej mikserem), mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, ubić z resztą. Piec w 180C przez 30 minut, wystudzić i przekroić na pół. Wykonanie ciasta II Białka ubić ze szczyptą soli
, dodawać porcjami cukier, gdy dobrze ubite dodać mak i mąkę z proszkiem do pieczenia. Upiec jak ciasto pierwsze. Masa: Galaretki rozpuścić każdą osobno w jednej szklance wrzątku. Śmietanę ubić z cukrem, podzielić na pół i i do każdej dodać jeden kolor galaretki.Złożenie gąbki: Do blaszki włożyć jedną część pierwszego ciasta, na to wylać masę
z zielonej galaretki, potem położyć ciasto makowe, następnie masę z czerwonej galaretki i na koniec drugą część ciasta pierwszego. Po wierzchu polać polewą. Włożyć do lodówki
guldek2