Kopiec adwokatowy.docx

(13 KB) Pobierz

Kopiec adwokatowy

 

Składniki

biszkopt prostokątny

* 4 jajka
* 100 g cukru
* 1 cukier wanilinowy
* 7 łyżek mąki pszennej
* 7 łyżek mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

biszkopt okrągły

* 2 jajka
* 1/4 szklanki cukru
* 1/4 szklanki mąki pszennej
* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka soku z cytryny

masa adwokatowa

* 500 ml śmietany 36%
* 2 łyżki cukru pudru
* 2 opakowania

usztywniacza do śmietany
* 270 ml adwokata
* 6 łyżeczek żelatyny

 

krem czekoladowy

* 250 g masła lub margaryny (ja użyłam margaryny Kasia)
* 100 g mlecznej czekolady
* 3 łyżki cukru pudru
* 3 łyżeczki kakao

biszkopt prostokątny

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania wsypać cukier i cukier wanilinowy, a następnie po kolei wrzucać żółtka. Ubijać aż masa będzie jasna i dość sztywna. Następnie wsypać wcześniej przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować i wstawić do nagrzanego piekarnika. 
Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 15 min na drugiej szynie od dołu.
Z biszkoptu zdjąć papier i zostawić na kratce do wystudzenia.

biszkopt okrągły

Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać
Wylać ciasto do tortownicy(24 cm),z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Piec w temp.180 stopni około 20 min.

 

Przygotować miskę, wyłożyć folią spożywczą.
Z biszkoptu prostokątnego wykrawać sześciokąty i układać w misce zaczynając od ułożenia pierwszego na środku dna miski. Wyłożyć całą powierzchnię wyrównując krawędzie odpowiednio dociętymi kawałkami biszkoptu.

 

masa adwokatowa

 

Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej przegotowanej wody. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.
Wymieszać rozpuszczoną żelatynę z 3 łyżkami adwokatu, przelać do reszty likieru i dokładnie wymieszać.
Śmietanę ubić z usztywniaczem i cukrem na prawie sztywno.
Do likieru dodawać po łyżce śmietany i ubijać.
Masę przelać do miski wyłożonej biszkoptem i wyrównać.
Przykryć biszkoptem okrągłym odpowiednio dociętym, lekko docisnąć i odstawić na ok. 3 godziny w chłodne miejsce.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Margarynę o pokojowej temperaturze utrzeć na puszysto z cukrem pudrem, a następnie dodawać po łyżce przestudzoną czekoladę i nadal ucierać.

Ciasto wyjąć z miski, zdjąć folię i posmarować dookoła kremem.

Do reszty kremu dodać kakao i dokładnie połączyć najlepiej mikserem.
Przy pomocy szprycy wyciskać dowolne motywy.
Można też użyć dekoracji zrobionych z białej masy cukrowej. http://www.wielkiezarcie.com/recipe30981.html

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin