Ferdek
Składniki
Biszkopt:
6 jajek,
1 szklanka cukru pudru,
1 i 1/5 szkanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
2 paczki pierniczków,
Słoik powideł śliwkowych,
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
¾ l mleka
Polewa czekoladowa
Biszkopt: białka
ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, żeby cukier
się rozpuścił. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka, delikatnie wymieszać łyżką. Biszkopt wyłożyć na blaszkę i upiec do suchości patyczka w ok. 180 stopniach. Wystudzony biszkopt kroimy na połowę. Spód biszkoptu smarujemy powidłami, na to układamy pierniczki. Na ¾ l mleka ugotować budyń. Gorący budyń wylać na pierniczki. Na to położyć drugą część biszkoptu, polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)
guldek2