Ferdek.docx

(12 KB) Pobierz

Ferdek

 

Składniki

Biszkopt:

6 jajek,

1 szklanka cukru pudru,

1 i 1/5 szkanki mąki,

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa:

2 paczki pierniczków,

Słoik powideł śliwkowych,

2 budynie śmietankowe lub waniliowe

¾ l mleka

Polewa czekoladowa

 

Biszkopt: białka

ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, żeby cukier

się rozpuścił. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka, delikatnie wymieszać łyżką. Biszkopt wyłożyć na blaszkę i upiec do suchości patyczka w ok. 180 stopniach. Wystudzony biszkopt kroimy na połowę. Spód biszkoptu smarujemy powidłami, na to układamy pierniczki. Na ¾ l mleka ugotować budyń. Gorący budyń wylać na pierniczki. Na to położyć drugą część biszkoptu, polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego :-)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin