Ciasto z pierniczkami
Składniki
Biszkopt:8 jaj1 szkl. cukru1,5 szkl. mąki krupczatki i pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa budyniowa:3 szkl. mleka1 szkl. cukru400g masła2 op. budyniu śmietankowego bez cukruPonadto:słoik konfitury wiśniowej3 paczki pierników po 100g - zależy od wielkości blachy (bez lukru i czekolady) tzw. Katarzynkisól
Biszkopt: białka z szczyptą soli ubić na sztywną pianę, wsypać cukier - dalej ubijać, dodać żółtka - ubijać jeszcze chwilę, następnie mąkę razem z proszkiem przesiać i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną tłuszczem. Piec w 180° ok 30-40 min.Masa budyniowa: budynie ugotować na mleku z cukrem. Masło utrzeć na pulchną masę, dodawać stopniowo zimny budyń, ucierając.Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż (można lekko nasączyć), posmarować konfiturą.Na wierzch ułożyć pierniki, posmarować częścią masy przykryć drugim płatem ciasta i posmarować pozostałą masą.Udekorować według uznania.POLECAM, NAPRAWDE PROSTY I PYSZNY !!!
guldek2