orzechowiec.doc

(172 KB) Pobierz

Wspaniały orzechowiec Agnieszki 


Przepis pochodzi z książki kucharskiej Przygoda w kuchni.

Przygotowanie: ok. 2 godz

Trudność: średnia

 

Składniki
 

Ciasto:

 

 

3 szklanki mąki

 

 

1 kostka margaryny Kasi

 

 

4 żółtka

 

 

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

3/4 szklanki cukru pudru

 

 

3 łyżki śmietany

 

 

cukier waniliowy

 

 

Poza tym:

 

 

powidła śliwkowe

 

 

orzechy włoskie

 

 

krem Karpatka

 

 

kostka masła

 

 

2 szklanki mleka

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Upiec dwa placki w następujący sposób:

 

 

 

 

2.

jedną część ciasta rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć 1/2 słoiczka powideł śliwkowych (cienką warstwę), a następnie ubitą z cukrem waniliowym i 1 łyżką cukru kryształu pianę z 2 białek. Pianę posypać orzechami włoskimi.Piec 30 - 35 minut w temperaturze 200 stopni C.

 

 

 

 

3.

Drugą część ciasta upiec identycznie jak pierwszą. Po ostudzeniu oba placki przekładamy kremem Karpatka przygotowanym wg przepisu na opakowaniu.

 

 

 

 

4.

Ciasto można posypać cukrem pudrem. Smakuje wyśmienicie. Smacznego!

 

 

 

 

·        

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin