Wspaniały orzechowiec Agnieszki
Przepis pochodzi z książki kucharskiej Przygoda w kuchni.Przygotowanie: ok. 2 godzTrudność: średnia
Składniki
•
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny Kasi
4 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki śmietany
cukier waniliowy
Poza tym:
powidła śliwkowe
orzechy włoskie
krem Karpatka
kostka masła
2 szklanki mleka
Etapy przygotowania
1.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Upiec dwa placki w następujący sposób:
2.
jedną część ciasta rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć 1/2 słoiczka powideł śliwkowych (cienką warstwę), a następnie ubitą z cukrem waniliowym i 1 łyżką cukru kryształu pianę z 2 białek. Pianę posypać orzechami włoskimi.Piec 30 - 35 minut w temperaturze 200 stopni C.
3.
Drugą część ciasta upiec identycznie jak pierwszą. Po ostudzeniu oba placki przekładamy kremem Karpatka przygotowanym wg przepisu na opakowaniu.
4.
Ciasto można posypać cukrem pudrem. Smakuje wyśmienicie. Smacznego!
·