placki serowo-dyniowe.rtf

(2 KB) Pobierz

Placki serowe z dynią - na słodko

Składniki:

 

              200 g surowej dyni (zważonej bez skóry)

              1 łyżka masła

              1/2 łyżeczki drobno startego imbiru

              200 g białego sera*

              30 g rodzynek

              5 łyżek cukru (lub więcej do smaku)

              1 łyżka cukru wanilinowego

              2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)

              około 4 - 5 pełnych łyżek mąki

              szczypta cynamonu

              opcjonalnie - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy lub z cytryny

 

              masło lub olej do smażenia

* użyłam zmielonego trzykrotnie twarogu śmietankowego

Do podania: np. osłodzona śmietana 12% oraz konfitura pomarańczowa, może też być konfitura morelowa lub inna ulubiona

Przygotowanie:

Dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rozgrzać masło na patelni, dodać dynię i imbir, smażyć przez około 5 - 7 minut aż dynia zmięknie, ostudzić.

Twaróg zmielić w maszynce lub dokładnie rozgnieść praską czy widelcem, dodać rodzynki, cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka. Wymieszać z dynią.

Białka ubić na pianę i dodać do masy serowo - dyniowej razem z przesianą mąką (4 łyżki), cynamonem i skórką pomarańczy (jeśli jej używamy). Delikatnie wymieszać (masa ma być gęsta, w razie potrzeby można dodać resztę mąki - gęstość masy zależy między innymi od tego jakiego sera użyjemy, można spróbować usmażyć jednego placka na próbę).

Rozgrzać patelnię i posmarować ją łyżką masła lub oleju, nałożyć porcję (pełną łyżkę) masy, rozpłaszczyć ją na powierzchni patelni i smażyć przez około pół minuty, przewrócić placki na drugą stronę i smażyć następne pół minuty aż będą lekko zrumienione. Podawać ciepłe, np. z dodatkiem śmietany i konfitury.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin