Chałka.odt

(15 KB) Pobierz

Chałka

 

Składniki:
- 40g drożdży,
- 550g mąki pszennej,
- pół szklanki mleka,
- duże jajo,
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki wody (lub trochę więcej),
- 2-3 łyżki cukru,
- żółtko,
- mak lub sezam.

Jak przyrządzić?
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie.
Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłocone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Za każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połaczyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną sreberkiem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin