Sos cumberlandCzas przygotow. 25 min.pomarancza,cytryna,2 male cebulki (szalotki),3 lyzki galaretki z czerwonych porzeczek lub zurawin,100 ml porto,lyzka winnego octu,1/4 lyzeczki imbiru,sol, bialy pieprz.1. Pomarancze i cytryne umyc, sparzyc, cienko obrac ze skorki.2. Z cytryny i pomaranczy wycisnac sok, a skorki pokroic na cienkie paseczki(julienne).3. Cebulki obrac, umyc, drobno posiekac, sparzyc, osaczyc na sicie.4. Do galaretki wlac porto, wycisniety sok z pomaranczy i cytryny, dodac cebulke, pokrojone skorki, doprawic octem, imbirem, sola, pieprzem. Wymieszac.- Sos Cumberland mozna przyrzadzic jeszcze w inny sposob: do malego garnuszkawlac porto, wlozyc pokrojone skorki, dodac imbir, gotowac na malym ogniu 5min. Ostudzic pod przykryciem, nastepnie wymieszac z pozostalymi skladnikamiŹródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 50.
tatanka.com