DAL - zupa z soczewicy.doc

(8 KB) Pobierz
DAL - zupa z soczewicy

DAL - zupa z soczewicy

 

Składniki:

50 dag czerwonej soczewicy

3 łki oliwy z oliwek

2 średniej wielkości cebule

2-3 ząbki czosnku

2 pomidory

l

przyprawy:

pół łeczki chili

2 łeczki garam masala

2 łeczki kminku

liść laurowy

10 ziaren czarnego pieprzu

pół łeczki imbiru

2 łeczki kurkumy (lub curry)

ponadto:

ryż ugotowany na sypko

cebula

2 łki oliwy z oliwek

150 ml jogurtu naturalnego

 

Soczewicę przebierz, opłucz na sicie i dokładnie odsącz. Do garnka wlej teraz 2,5 litra wody, zagotuj, dodaj soczewicę i ponownie zagotuj. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Następnie rozgrzej w rondelku oliwę, włóż do niej cebulę wraz z czosnkiem i smaż, aż cebula zacznie sięocić. Dodaj przyprawy, wymieszaj, smaż przez minutę. Potem wlej pół szklanki wody, zagotuj, duś pod przykryciem na małym ogniu 8-10 minut.

 

Pomidory umyj, sparz, zdejmij skórkę i grubo pokrój. Przełóż do garnka z soczewicą przyprawy i pomidory, całość osól do smaku. Gotuj zupę na niezbyt dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 40 minut, aż soczewica się rozgotuje. Pod koniec sprawdź smak i ewentualnie dopraw kminkiem, curry lub pieprzem.

 

Na koniec obierz i pokrój w półplastry cebulę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż, ażdzie silnie zrumieniona. Podając zupę, włóż do talerza najpierw ryż, posyp go zrumienioną cebulą, potem wlej zupę i polej jogurtem naturalnym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin