DAL - zupa z soczewicy
Składniki:
50 dag czerwonej soczewicy
3 łyżki oliwy z oliwek
2 średniej wielkości cebule
2-3 ząbki czosnku
2 pomidory
sól
przyprawy:
pół łyżeczki chili
2 łyżeczki garam masala
2 łyżeczki kminku
liść laurowy
10 ziaren czarnego pieprzu
pół łyżeczki imbiru
2 łyżeczki kurkumy (lub curry)
ponadto:
ryż ugotowany na sypko
cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
150 ml jogurtu naturalnego
Soczewicę przebierz, opłucz na sicie i dokładnie odsącz. Do garnka wlej teraz 2,5 litra wody, zagotuj, dodaj soczewicę i ponownie zagotuj. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Następnie rozgrzej w rondelku oliwę, włóż do niej cebulę wraz z czosnkiem i smaż, aż cebula zacznie się złocić. Dodaj przyprawy, wymieszaj, smaż przez minutę. Potem wlej pół szklanki wody, zagotuj, duś pod przykryciem na małym ogniu 8-10 minut.
Pomidory umyj, sparz, zdejmij skórkę i grubo pokrój. Przełóż do garnka z soczewicą przyprawy i pomidory, całość osól do smaku. Gotuj zupę na niezbyt dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 40 minut, aż soczewica się rozgotuje. Pod koniec sprawdź smak i ewentualnie dopraw kminkiem, curry lub pieprzem.
Na koniec obierz i pokrój w półplastry cebulę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż, aż będzie silnie zrumieniona. Podając zupę, włóż do talerza najpierw ryż, posyp go zrumienioną cebulą, potem wlej zupę i polej jogurtem naturalnym.
tatanka.com