Ruloniki szpinakowe z watrobkami dorszowymi30 szt. Czas przygotow. 40 min.30 duzych lisci szpinaku,100 g watrobek dorszowych w oleju lub wedzone malze,Masa:5 lisci szpinaku,100 g serka sourage,2 ugotowane zoltka,5 filetow anchois z kaparami,2 galazki natki pietruszki,1/2 plaskiej lyzeczki estragonu,1 dymka drobno posiekana,1 zabek czosnku (drobno posiekany),1 korniszon (drobno posiekany),1 lyzeczka oliwy z oliwek.1. 30 lisci szpinaku umyc, oberwac konce lodyg i twarde czesci u nasady. Lisciesparzyc, osaczyc na sicie, osuszyc. Watrobki wylozyc na sito i osaczyc.2. Przygotowac mase: 5 lisci szpinaku i natke umyc, odrzucic lodygi i twardeczesci. Szpinak i natke sparzyc mala iloscia wody i przetrzec przez sito.Dodac drobno posiekana dymke, czosnek, korniszon, filety anchois z kaparami,zoltka, lyzeczke oliwy i serek sourage. Dokladnie wymieszac.3. Liscie szpinaku ulozyc na desce i posmarowac masa. Na kazdym lisciu polozyckawalek watrobki, podwinac boki liscia do srodka, nastepnie zwinac w rulonik. Rulonik przekluc wykalaczka.4. Watrobki mozna zastapic wedzonymi malzami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 34.
tatanka.com